Font de la Fàbrega


Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.0780,2.4958Clica per veure la ubicació.
Alçada:507 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2018


Emplaçada al veïnat de la Fàbrega, al costat mateix del mas que li dona el nom, situat un quilòmetre a ponent del nucli urbà de Sant Feliu de Pallerols.


Per accedir-hi, si venim d'Olot per la carretera C-63, un cop haguem deixat enrere l'antiga estació del Carrilet, cal trencar a la dreta pel carrer del Riu Brugent. Un centenar de metres més avall travessem el riu Brugent i a continuació seguim pel brancal de la dreta. Al cap de 250 metres som en una cruïlla; prenem la carretera de la Fàbrega que surt per la dreta. 650 metres més endavant arribem a una bifurcació on mirem d'estacionar el vehicle.


Aquí, defugim el vial que surt per la dreta i fem pel de l'esquerra que ens aboca 200 metres més enllà al mas de la Fàbrega, al qual ens hi atansem a través d'un portal dovellat del segle XXIII.


La font es troba al costat sud del mas, a l'altra banda del camí, en un racó bucòlic i molt acollidor.

El conjunt està format per una llarga paret transversal de pedra que reté les terres que alhora delimita l'espai i fa de respatller a un banc corregut.

A l'extrem esquerre és on s'hi ubica la sortida de l'aigua. Aquesta brolla generosament per un broc de pedra encastat al mur i cau a una pica irregular de pedra. El pas dels anys ha creat una formació tosca al voltant del brollador.

Damunt del brollador hi ha un registre de fusta que dona accés la cisterna de captació.

Crida l'atenció una petita plantació de canya de bambú al darrere de la font.

La Fàbrega és un gran casal amb orientació cap al sud, avui dia dedicada al turisme rural. Es poden distingir dos cossos; el més antic, el principal, és cobert amb teulada a dues vessants, i l'altra es troba adossat i és més modern, està datat el 1912 i hi destaquen dues galeries. Tota la casa està encerclada per un mur i s'hi accedeix per un portal dovellat datat l'any 1742. A l'interior de la casa hi ha una gran sala i diferents elements nobles del segle XVII, com baguls, vaixelles, etc. Hi ha també una aigüera datada el 1630 amb motius renaixentistes, la seva importància resideix en ser un dels pocs exemplars en aquesta comarca. Està formada per una volta de pedra treballada. A l'exterior, entre la casa i el riu, hi ha una bonica era rodona.