Font Grossa


Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.0761,2.4867Clica per veure la ubicació.
Alçada:625 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2018


Es localitza al sud-oest del municipi, a la riba dreta del riu Brugent.


Per accedir-hi, si venim d'Olot per la carretera C-63, un cop haguem deixat enrere l'antiga estació del Carrilet, cal trencar a la dreta pel carrer del Riu Brugent. Un centenar de metres més avall travessem el riu Brugent i a continuació seguim pel brancal de la dreta. Al cap de 250 metres som en una cruïlla; prenem la carretera de la Fàbrega que surt per la dreta. 650 metres més endavant arribem a una bifurcació; defugim el camí de l'esquerra que porta al mas la Fàbrega i continuem pel de la dreta. 300 metres després deixem a la dreta una pista que se'n va cap a la font del Mosquer i un centenar de metres més enllà som al costat del molí de Can Campaneta que ens queda a l'esquerra. En aquest punt podem estacionar el vehicle i continuar a peu.


Des d'aquí seguim amb el mateix sentit que dúiem per la pista cimentada. Encara no 100 metres més endavant deixem a l'esquerra el molí de Can Norat i tot seguit ja veurem un rètol que ens assenyala la font Grossa a la dreta. Abandonem doncs l'asfalt i trenquem a la dreta per un camí de terra que es va endinsant en el bosc. Una mica més 100 metres després el camí fa un gir a l'esquerra alhora que comencem a guanyar alçada poc a poc. 200 metres més endavant som en una bifurcació; rebutgem el camí de la dreta que porta a Riubrugent i fem pel de l'esquerra que ens aboca a les restes del molí de Can Mates. Tot seguit travessem el riu Brugent per una passera de pedres i un cop a l'altra banda comencem a enfilar-nos per la muntanya. No hi ha pèrdua, el camí està ben assenyalat i sempre remuntem el riu Brugent que ens acompanya a la dreta, brindant-nos algun bonic salt d'aigua durant el recorregut. Al cap d'aproximadament mig quilòmetre des que hem travessat el riu arribem a la font Grossa.


L'indret és espectacular, amb aigua a dojo. A part de la font principal i del riu que ens queda a la dreta, trobem altres surgències naturals que brollen arreu.

La font queda al mig del camí que puja a la Mina de la font Grossa o de Rebrugent i a pocs metres de la riba dreta del riu. Està formada per una paret de pedres d'un metre d'alçada per uns dos i mig d'amplada, amb un broc metàl·lic al capdamunt per on brolla generosament l'aigua que cau directament al terra i escolant-se fins el riu.

Darrere la font, a només dos metres, podem veure dues canonades que aboquen abundant aigua. Al costat de la font hi ha un pal informatiu d'Itinerànnia amb diferents indicacions i també un cartell amb el nom de la font.

Aquesta deu és permanent, a diferència de les que queden torrent amunt, que pertanyen al mateix sistema i que només ragen en èpoques de fortes pluges.

La font Grossa aporta part del seu cabal al torrent de la Font Grossa, la resta es capta artificialment per a abastament del municipi. El cabal mínim estimat segons Sergi Turon, en el seu treball de 1996, és de 3273 l/h a l'estiu i 3600 l/h a la tardor i la primavera. L'aigua d'aquesta font prové d'un aqüífer subterrani que assoleix l'exterior a través de la falla d'Amer. Tanmateix, però, aquesta font està relacionada amb uns sistema càrstic que permet la sortida d'aigua per diferents punts, situats en cotes superiors, en moments de precipitació important.