Els Caus del Guitard


Terrassa (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6101,1.9687Clica per veure la ubicació.
Alçada:487 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2018
Caminades:
I-284  Clica per enllaçar amb la caminada I-284.


L'espectacular surgència de Els Caus del Guitard es localitza a l'extrem més nord-occidental del terme municipal de Terrassa, al sud del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac, dins la propietat de Can Guitard de la Muntanya.


Si anem de Terrassa a Rellinars per la carretera B-122, quan siguem al punt quilomètric 6,9 cal trencar a l'esquerra per la pista que porta a la urbanització els Caus. Al cap d'un centenar de metres deixem a la dreta un petit aparcament i tant sols 200 metres més endavant som al costat d'un altre petit aparcament per a dos vehicles i un rètol que ens assenyala els Caus del Guitard a la dreta.


Quinze metres més avall a l'esquerra tenim un mirador protegit per baranes de fusta i acompanyat d'un plafó amb força informació referent a Els Caus. També per la dreta surt un corriol descendent que baixa a buscar el torrent i ens permet atansar-nos fins els peus de l'espectacular brollador.


La font més misteriosa i alhora una de les més conegudes del terme municipal de Terrassa, que només raja després de períodes de pluja molt importants. Quan brolla, segurament és la més espectacular, perquè la roca es transforma en un bullidor que deixa anar l'aigua i crea un riuet. Són els Caus, una font curiosa com poques, un doll que forma una cascada.

El forat per on brolla l'aigua té una forma allargassada de metre i mig d'amplada per 40 centímetres d'alçada. De la boca s'inicia un primer tram de galeria de 8 metres de longitud al final de la qual hi ha un pou de 4 metres de fondària. Aquest pou va ésser desobstruït pels membres del Grup d'Espeleologia de Badalona. Posteriorment, el G.E.S del Club Muntanyenc de Terrassa entre el 1980 i 1981 va topografiar 40 metres de recorregut, dels 83 metres fins avui explorats.

Els Caus del Guitard són una surgència intermitent tributària del torrent de Gaià que entra en activitat després d'una època de pluges molt intensa (uns 200 mm en menys d'un mes) i raja de manera constant durant una temporada més o menys llarga (fins 339 dies ho va fer del setembre de 1971 a l'agost de 1972) i poden passar anys seguits (cinc o més) sense activitat. Aquesta déu forma part d'un sistema càrstic complex i és un bon exemple de com un element del patrimoni geològic també pot tenir una component històrica i cultural.

Els Caus va ser una destacada font de subministrament d'aigua per a Terrassa. A finals del segle XIX i després de diversos projectes, la Mina Pública d'Aigües de Terrassa juntament amb l'Institut Industrial i la Cambra del Comerç van construir el pantà de la Xuriguera. Aquest embassament, inaugurat al 1902, a través de la mina Matalonga, era la segona font de subministrament d'aigua de Terrassa i recollia l'aigua d'una àmplia zona de recepció, en el torrent del Guitard. La singularitat d'aquesta font ha fet que sigui una de les més visitades pels terrassencs. Durant molt de temps, les excursions als Caus i altres fonts de la zona, eren una de les principals activitats de lleure dels ciutadans de Terrassa.

El recent conveni de col·laboració impulsat per la Fundació Mina d'Aigües de Terrassa i la Diputació de Barcelona ha permès arranjar aquest bonic indret: adequar un mirador, habilitar places d'aparcament, instal·lar plafons informatius, senyalitzar l'indret, reparar la font del Llimac i adequar-ne l'accés.