Font d'en Xinto o Cinto


Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.0737,2.5140Clica per veure la ubicació.
Alçada:437 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2018


Emplaçada als afores del nucli urbà pel sud-est, entre la Via Verda del Carrilet i el marge esquerre del riu Brugent. La font queda uns metres aigües avall del popular gorg d'en Boix i a la riba dreta del clot de la Falgosa.


Situem-nos al final del carrer Pintor Josep Colomer, just 60 metres abans d'enllaçar amb la carretera C-63 que se'n va cap a Les Planes d'Hostoles. Aquí arrenca un caminet que baixa a buscar la Via Verda del Carrilet, el qual resta només 35 metres més avall. Doncs abans d'arribar al camí del Carrilet, trobarem un corriol descendent que surt per la dreta i passa per sota el túnel que sustentava l'antiga via del Carrilet. Val la pena mirar enlaire i admirar la bonica volta de maons. Un cop a l'altra banda del túnel, el camí es bifurca; defugim el brancal de la dreta que ens duria a la font d'en Boix (a poc més de 40 metres) i seguim pel de l'esquerra. El corriol circula en direcció sud-est, entre el mur que sustenta la Via Verda que ens queda a l'esquerra i el riu a la dreta. Sense deixar el camí que està ben fressat, 75 metres més endavant veiem com el riu forma el gorg d'en Boix i un centenar de metres després arribem a un petit replà on hi trobem una curiosa taula rodona de pedra amb uns tamborets, de pedra també. A sota a la dreta tenim la generosa font. Cinc esglaons de pedra ens atansen al brollador.


El marge on s'ubica la font està cobert totalment de vegetació i molsa. La part de sota el brollador és ple de formació tosca folrada de molsa. L'aigua brolla generosament per la part alta del marge a través d'un broc de pedra i cau primer a una pedra a mitja alçada i d'aquí directament al terra per on s'escola per desguassar al riu.

Uns metres a la dreta de la font podem veure una petita construcció d'obra que podria ser l'entrada a la mina.
Més enllà a la dreta hi ha el pont que salva el clot de la Falgosa.