Font del Vern


Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.0641,2.4998Clica per veure la ubicació.
Alçada:845 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


La localitzem per sobre del punt quilomètric 42 de la carretera C-153 que condueix de la Vall d'en Bas a Rupit.


Si anem per la carretera C-153 en direcció a Rupit, al cap de 8 quilòmetres després d'haver deixat enrere el trencall als Hostalets d'en Bas, cal que estacionem el cotxe al voral. En aquest punt arrenca per la dreta i en direcció sud un caminet ascendent que 25 metres més amunt ens aboca a la font.


Un pal informatiu amb un cartell metàl·lic al capdamunt ens confirma que som a la font del Vern.

Es tracta d'una gran construcció d'obra en forma de caseta que acull en el seu interior la cisterna de captació. Queda parcialment inserida al marge de la muntanya, només la façana principal resta totalment descoberta. A la dreta de la caseta hi ha unes escales que pugen a una porta que dona accés a l'interior, però està tancada. La part de baix de la paret principal fa de respatller a un banc per seure flanquejat per dos contraforts.

El primer dels dos brolladors que té aquesta font queda a l'esquerra de la caseta. Una paret de pedra coberta de molsa i adossada al marge, d'uns tres metres d'altura, per on brolla l'aigua a través d'un broc de ferro a mitja alçada i omple un abeurador de pedra.

El segon brollador el trobem cinc metres més amunt. Un broc de ferro encastat a un muret de pedra cobert de molsa i adossat al marge per on raja l'aigua que cau directament al terra escolant-se camí avall.