Font de la Salut


Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.0628,2.4962Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,028 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


La font es troba al davant del santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut, a la banda esquerra de la plaça del santuari.
Ens situem al punt quilomètric 40,1 de la carretera C-153 que duu de la Vall d'en Bas a Rupit, just al mig d'un pronunciat revolt. Aquí engega una estreta carretera ben assenyalada que en quilòmetre i mig ens hi duu.


L'antiga font, avui reformada, es troba sota una arcada de mig punt, d'uns tres metres i mig d'amplada per cinc d'alçada i uns tres de fons, emmarcada amb pedra disposada a plec de llibre. Les parets laterals i la volta estan arrebossades però la paret del fons és de carreus de pedra nua.

El brollador actual és de recent construcció i queda adossat a la paret del fons. Es tracta d'un frontal fet amb una gruixuda planxa de ferro disposada en vertical amb una aixeta de polsador al capdamunt per on raja l'aigua que cau a una pica semicircular de ferro per on desguassa a través d'un enreixat.

Damunt del brollador hi ha un mosaic fet amb rajoles de ceràmica amb la imatge de la Mare de Déu de la Font de la Salut.

A la dreta disposem d'un llarg banc de pedra per seure i a l'esquerra una porta dóna accés a una petita sala plena de ciris on els feligresos fan les ofrenes.

Abans, l'aigua natural sortia del broc constantment i amb abundància tot l'any. La gent anava a buscar l'aigua amb garrafes i galledes, donat que es deia que era molt bona i fins i tot guaria de certes malalties de fetge i estomacals, entre altres.

Fa més de cent anys enrere, era tot un pelegrinatge arribar al santuari. No existia una carretera que passés a prop com ara, es tenia que arribar a peu o bé en carro des de Sant Feliu de Pallerols o des d'altres llocs. S'hi anava per gaudir de la protecció de la verge i a buscar aigua a la font.

Des d'aquí es gaudeix d'una balconada esplèndida en els dies ven solejats, amb vistes a la vall d'Hostoles, la vall d'en Bas, el Canigó, el golf de Roses i l'Alta Garrotxa.