Font del Portal o del Miracle


Monistrol de Montserrat (Bages )
Coordenades GPS:41.5921,1.8351Clica per veure la ubicació.
Alçada:711 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2013


Emplaçada davant l'antiga portalada d'entrada al monestir de Montserrat.


Cent anys enrere, aquesta font era totalment diferent a la que avui coneixem. La font original es va construir l'any 1777 i era en forma d'una gran cisterna. A finals del segle XIX disposava de dues sortides d'aigua; la font de la Verge i la font del Miracle (Segons consta en el llibre Ermites i Fonts Montserratines de l'Editorial Montblanc de 1967). Era una gran font monumental en forma de casa. A la part central i dins d'una gran arcada hi havia la font i per damunt una estàtua de la verge. Al principi sols era la construcció de la font i un petit lloc de venda d'objectes i ciris. Més tard es va anar engrandint l'estructura, amb altres petites edificacions i serveis que satisfeien als peregrins o romeus que pujaven caminant hores de trajecte i arribaven cansats i assedegats. Aquesta font els oferia aigua abundant i un jardí amb seients per descansar a l'ombra dels arbres que proporcionaven frescor.

Avui dia la font és una construcció moderna que aboca aigua provinent de la xarxa. Està formada per un mur transversal d'uns set metres d'amplada per dos d'alçada que li fa de frontal i alhora reté les terres dels jardins superiors. És tota folrada de rajoles de diferents colors que formen unes ones. L'aigua brolla per sis aixetes de polsador disposades una al costat de l'altre a un metre de distància. A sota, una llarga pica recull l'aigua.

Damunt la font hi ha un monument dedicat a l'Abat Oliva, fundador del Monestir de Montserrat.

El nom de la font del Miracle es deu a la seva llegenda que diu així: "A mig camí de Montserrat, entre Collbató i el Monestir, hi havia una frondosa font d'aigua fresca. Tots els pelegrins l'aprofitaven per refer-se del cansament, apagar la seva set i poder reprendre el camí. Però un dia, Veremond el Roig, senyor del castell de Collbató i home descregut i avar, envià dos servents a la font amb l'encàrrec de cobrar tribut a tot aquell que hi anés per beure o per proveir-se d'aigua. I així, aquell manantial quedà prohibit a la majoria dels pelegrins, que feien vot de pobresa. Fins que un pelegrí, que pujava a la muntanya mig mort de set i de cansament, va voler beure de la font. Els criats de Veremond el Roig, en veure que no duia diners, el van fer fora d'allà, amenaçant-lo de mort si no continuava el camí. L'home a dures penes va arribar a l'ermita de Sant Miquel, i d'allà al Monestir, gràcies a la força que li donaven les seves pregàries. Quan va arribar al portal del monestir, va caure mig mort; però aleshores, d'una roca va començar a brollar aigua, que anà a parar als llavis del pelegrí i el va salvar. Des d'aquell moment, la font del malvat Veremond es va assecar i l'aigua va sortir per la font del Portal o del Miracle, al monestir".