Font de Sant Serni


Vilamantells (Solsonès )
Coordenades GPS:42.1340,1.5720Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,052 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Erigida davant de l'ermita de Sant Serni del Grau, a l'altre costat de la pista cimentada que puja al Santuari de Lord.


Ens situem a la rotonda del capdamunt de Sant Llorenç de Morunys. Aquí prenem la carretera LV-4241 en direcció al Port del Comte. Al cap de quilòmetre i mig, just al començament d'un pronunciat revolt de dretes, cal trencar a l'esquerra per una estreta carretera asfaltada que condueix al Santuari de Lord, ben assenyalada. 300 metres més endavant arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra i una mica més de 200 metres després som en un planell on hi trobem l'ermita de Sant Serni del Grau a mà esquerra i la font de Sant Serni a la dreta, ben acompanyada per dues taules i bancs de fusta per fer-hi una estada.


La font queda adossada a una paret rocallosa de conglomerats montserratins.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica rodona integrada al mateix rocam. Al costat dret hi ha el sobreeixidor que omple dos coms de fusta disposats en cascada.

Damunt de l'abeurador superior tenim un cartell de fusta amb el nom de la font gravat i pintat de color verd, molt similar a d'altres que assenyalen diverses fonts de la contrada.

A dreta i esquerra tenim bancs correguts de pedra resseguint el contorn del marge que els hi fa de respatller.

A la dreta de la font arrenquen unes escales que donen accés a la finca veïna.

La font es localitza dins el terme de Vilamantells, una de les set entitats de població del municipi de Guixers. Malgrat això, hom no pot pas dir que a Vilamantells hi hagi un poble perquè es tracta d'una urbanització de Sant Llorenç de Morunys, Els Emprius, la banda oriental de la qual ha sobrepassat els límits del terme municipal de Sant Llorenç per entrar en el de Guixers. A banda d'aquest sector, la resta és de poblament dispers, bé en forma de masies, bé en forma de moderns xalets.