Font de Sant Isidre


Vilamantells (Solsonès )
Coordenades GPS:42.1275,1.5750Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,074 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2018


La localitzem a la vessant sud-oriental de la serra de la Creu del Codó, a peu del camí que porta al santuari de Lord, uns 1,1 quilòmetres més enllà de l'ermita de Sant Serni del Grau i escassos 175 metres després d'haver sortit del túnel del Roc Foradat.


Ens situem a la rotonda del capdamunt de Sant Llorenç de Morunys. Aquí prenem la carretera LV-4241 en direcció al Port del Comte. Al cap de quilòmetre i mig, just al començament d'un pronunciat revolt de dretes, cal trencar a l'esquerra per una estreta carretera asfaltada que condueix al Santuari de Lord, ben assenyalada. 300 metres més endavant arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra, una mica més de 200 metres després som en un planell on deixem l'ermita de Sant Serni del Grau a mà esquerra i la font de Sant Serni a la dreta. Continuem sempre per la carretera que es va estrenyent, obviant altres camins que ens surten al pas. 800 metres més enllà travessem el túnel de Roc Foradat i tot seguit, només 175 metres després, som al costat de la simpàtica font de Sant Isidre que ens espera en una raconet a la vora esquerra del camí.


És una petita font de broc d'obra, ciment i rajola. No fa més de 40 cm d'amplada, el mateix d'alçada i mig pam de fons, és rematada amb dues rajoles en forma de teulada a dues vessants. Al mig de la paret frontal surt un curt broc de ferro per on vessa l'aigua que cau a una pica rectangular assentada al terra.

El seu rajolí, mai abundós i a vegades eixut del tot, sorgeix d'una beta que hi ha en els conglomerats montserratins del vessant nord-occidental del tossal de Vall-llonga i és conduït fins a la font per un canaló metàl·lic.

Tal com s'indica en una petita inscripció sobre ciment al lateral dret de la font, va ser arranjada en darrera ocasió el gener de 1995.

Darrere la font, collat al rocall, hi tenim una placa de marbre amb el nom de la font gravat, i a la dreta un cartell de fusta també amb el seu no m, aquest molt similar a d'altres que podem trobar a diverses fonts de la contrada.

La font es localitza dins el terme de Vilamantells, una de les set entitats de població del municipi de Guixers. Malgrat això, hom no pot pas dir que a Vilamantells hi hagi un poble perquè es tracta d'una urbanització de Sant Llorenç de Morunys, Els Emprius, la banda oriental de la qual ha sobrepassat els límits del terme municipal de Sant Llorenç per entrar en el de Guixers. A banda d'aquest sector, la resta és de poblament dispers, bé en forma de masies, bé en forma de moderns xalets.