Font del Cosí o de Ca n'Amigonet


El Papiol (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4339,2.0230Clica per veure la ubicació.
Alçada:93 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2019


Localitzada als afores de El Papiol per l'est, per sota de les Cases del Puig, a la llera dreta del torrent de l'Amigonet, entre Cal Clement i Ca n'Amigonet.


Per accedeir-hi, travessem la població de El Papiol en direcció al cementiri, passat el qual continuem pel mateix carrer del Carme. 350 metres després som a l'indret conegut com Les Escletxes (hi ha un plafó informatiu que ens ho confirma), deixem una gran esplanada a l'esquerra i a continuació una bòbila. Acabada la tanca de la bòbila defugim una pista que se'n va per l'esquerra cap a l'ermita de la Salut, escassos vint metres més enllà passem a frec de la font de les Escletxes que deixem a l'esquerra. Seguim per la pista en direcció sud durant uns 250 metres, fins que arribem al veïnat de les Cases del Puig. Aquí mirem d'estacionar el vehicle en un racó que no faci nosa.


Ja a peu continuem recte per la pista. Rebutgem a la dreta l'accés a una hípica, passem entremig de cases que ens queden a banda i banda i anem a parar davant de la masia de Cal Puig, la qual dóna nom al veïnat. Davant de la masia arrenca en baixada un camí cimentat barrat amb una barrera, el prenem. Un centenar de metres més avall, just abans d'arribar a la portalada de Cal Clemente, veurem un bonic rètol de ceràmica que ens assenyala la font a l'esquerra. Cal doncs trencar a l'esquerra per un corriol amb forta pendent que circula al costat de la tanca de la finca que ens queda a la dreta. Uns 80 metres més avall som al torrent de l'Amigonet. Aquí fem a la dreta, en sentit sud, tot seguint el curs del torrent durant uns 30 metres. Veurem una gran alzina caiguda. Doncs a l'altra banda ens espera la font.


Fins no fa gaire era una construcció molt senzilla, formada per una pica d'obra arrebossada situada a nivell de terra. L'aigua rajava d'un tub que sortia del marge de la llera del torrent, sota una gran alzina.

Durant el mes d'abril de 2017, la gran alzina va caure i destruí la font. L'aigua de la font encara sortia de la base de l'arbre. El mes de desembre de 2018, mentrestant s'espera que el Consorci del Parc en faci una reparació, s'hi va posar de manera provisional un tub de plàstic, cobert per unes pedres amuntegades, que aboca l'aigua directament a la llera del torrent i que simula una font.

Gravada a la paret del costat trobem una recomanació signada per MAP que diu així: "Cuide de la fuente como su hogar, la higiene es muy grande, 1979".