Font de la Creu del Codó


Guixers (Solsonès )
Coordenades GPS:42.1337,1.5495Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,472 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


La localitzem a un quilòmetre al sud-est de coll de Jou, dins l'àrea recreativa de la Creu del Codó.


Si anem de Solsona cap a Sant Llorenç de Morunys i el Port del Comte per l'antiga carretera LV-4241b que puja el Coll de Jou, uns 100 metres abans de coronar el coll mateix (punt quilomètric 23,1), ens desviem a la dreta per una pista cimentada molt estreta que marxa en sentit sud-est i que en uns 850 metres ens duu a la zona d'esbarjo on hi trobarem la font. Hi ha cartells que l'assenyalen.


La font queda a uns 125 metres al sud de l'aparcament i a escassos 40 metres al sud-est del edifici de serveis.


El que veurem primer és el llarg abeurador fet amb un tronc de fusta buidat que s'omple amb el sobrant de la font. La font queda al damunt, envoltada de bonics boixos.

Consisteix en una paret de pedra que acull la cisterna de captació. L'aigua brolla per un broc de ferro i cau a una pica rectangular a mig pam del terra.

La zona de lleure és un espectacular indret molt espaiós on gaudir de la natura, lloc ideal per fer-hi una estada. Consta de més de 30 taules de fusta escampades per un bosc de pi roig, n'hi ha de més rústiques i de més noves, algunes al sol i d'altres a l'ombra. Quasi totes tenen la seva barbacoa de ferro. Ben a prop hi ha el mirador de la Creu del Codó, des d'on s'abasten excel·lents vistes de la comarca.