Font de Coll de Jou


Guixers (Solsonès )
Coordenades GPS:42.1387,1.5387Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,462 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Ubicada al coll de Jou, a l'encreuament de les carreteres L-401 i LV-4241B, concretament al començament de la carretera L-401 que duu a Cambrils.


Davant la font, a l'altra banda de la carretera, hi ha una esplanada per aturar-se i admirar la vista panoràmica.

La font queda inserida en el mur de contenció de pedra que tanca Coll de Jou per la banda nord, aixoplugada dins un nínxol obert en aquest mur, sota un arc de mig punt bastit amb carreus.

L'aigua brolla de la terra i és recollida per un petit bassiol de ciment des d'on surt a l'exterior a través d'un broc de ferro, després cau a una pica rectangular integrada dins el nínxol. El pas dels anys ha creat formació tosca coberta de molsa sota el brollador.

Al capdamunt de la font hi ha gravada la data de la seva construcció, 1950.

La seva aigua és molt apreciada pels habitants de la zona que acostumen a omplir-ne garrafes per ús propi, tot hi que hi ha qui diu que és millor l'aigua de la font del Vermell.

El Coll de Jou és un port de muntanya situat al municipi de Guixers, a la solana de la serra de Querol. A banda d'un important nus de comunicació, és també partió d'aigües entre les conques de l'Ebre i del Llobregat.

Fent una petita caminada podem arribar al mirador de la Creu del Codó o bé a l'àrea de pícnic del mateix nom, on hi trobarem la font de la Creu del Codó.