Font de la Rectoria


Canalda (Solsonès )
Coordenades GPS:42.1245,1.5183Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,194 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2018


Trobarem la font entre uns camps, a uns deu metres a l'esquerra de la carretera que duu al petit poble de Canalda i una cinquantena de metres abans d'arribar a la primera de les cases, la Rectoria, de qui rep el nom i convertida avui dia en un negoci d'hostaleria.


A Canalda hi accedirem fàcilment per un trencall que es pren al punt quilomètric 38 de la carretera L-401 que porta de Coll de Jou a Cambrils. Un quilòmetre més enllà de la carretera principal serem al costat de la font.


Canalda és un poble de la part oriental del municipi d'Odèn, al nord del Solsonès i al vessant sud de la serra de Querol. Forma una entitat municipal descentralitzada des del 1973. Destaca l'església de Sant Julià, molt a prop d'aquest font.

Es tracta d'una antiga font, avui dia un xic abandonada i habitualment eixuta.

Un mur transversal de pedra adossat al marge reté les terres de la feixa superior, fa de frontal a la font i alhora acull la cisterna de captació.

L'aigua raja regulada per una vella aixeta de maneta i cau a un llarga abeurador obrat en ciment de dos cossos a un pam del terra.