Font Salada


Cambrils (Solsonès )
Coordenades GPS:42.1342,1.3915Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,025 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Emplaçada dins les Salines de Cambrils, molt a prop de la carretera L-401 que duu de Coll de Jou a Cambrils.


Sortim de Solsona per la carretera antiga de Sant Llorenç per Coll de Jou, en arribar a Coll de Jou seguim a l'esquerra en direcció a Cambrils per la L-401. Al cap d'aproximadament 21 quilòmetres, quan siguem al punt quilomètric 20,2 trobarem un trencall a l'esquerra assenyalat com les Salines de Cambrils. Cal prendre'l i 200 metres després serem en un aparcament habilitat (Si trobeu l'aparcament tancat, tal com ens va passar a nosaltres, podeu estacionar el vehicle una mica més amunt, sempre que no ho feu en els espais reservats per a la casa de turisme rural que hi ha al costat).


Per atansar-nos a la font cal seguir la pista uns 150 metres més des de l'aparcament. Passat el cobert dels cotxes de la casa rural, trobarem un caminet descendent a l'esquerra que circula entre les eres i la Borda del Salí. De seguida esdevenen unes escales i poc més avall resta la font.


En quan a la font, és una petita bassa rectangular de pedra, tancada per dos murs de contenció de terres i altres dues parets més baixes. S'alimenta a través d'una canonada coberta d'obra.

A part de la seva aigua salada, el més interessant de la font és el desguàs. Aquest és un seguit de canonades fetes amb troncs de fusta buidats per tal que la sal no les corroeixi.

En aquest indret neix una font amb l'aigua completament salada, conté el 33% de sal, uns nivells molt superiors als del mar. Aquesta font dóna nom al riu que neix en aquest indret anomenat Ribera Salada. Havia sigut la font que proveïa d'aigua les antigues salines de Cambrils.

Us recomano que, a part de conèixer la Font Salada, us entretingueu visitant les instal·lacions de les Salines, val molt la pena.

Les Salines de Cambrils (o Salí de Cambrils) són una antiga explotació, datada del 1780 que, aprofitant les surgències d'aigua salada de la Ribera Salada, obtenia sal per evaporació d'aquest líquid. L'aigua salada s'emmagatzemava en grans basses i des d'allà es transportava a les eres o bancals d'evaporació amb un sistema de canals de fusta, recs i regueres. Les eres o bancals d'evaporació es construïen amb rajoles d'argila perquè l'aigua no s'hi filtrés, i s'omplien amb uns tres centímetres d'aigua salada. Es necessitaven tres dies de bon temps perquè s'evaporés l'aigua i, després, feien munts amb la sal i es posava en uns estenedors. Per acabar el procés, la sal es transportava fins al magatzem amb uns sistema de rails i vagonetes on es molia, i es guardava per portar-la a vendre. Es conserva el conjunt de l'explotació, amb la singularitat que s'hi poden observar, també, cinc molins: dos de sal, un de farina, un de pinso i un de pelador. El 1963 va ser l'últim any que es va treure sal de l'explotació del Salí de Cambrils. Actualment, s'ha restaurat part d'aquest complex i es realitzen visites guiades i activitats terapèutiques al voltant de l'aigua salada.