Font dels Jonquerons


Montpol (Solsonès )
Coordenades GPS:42.0817,1.4281Clica per veure la ubicació.
Alçada:708 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Al marge dret del torrent Pregon i a redós de la vessant oest del turó del mateix nom s'amaga aquesta simpàtica font d'aigua cristal·lina. La localitzem a l'hort dels Jonquerons, situat a 1,4 quilòmetres al sud-est en línia recta de l'església de Sant Miquel de Montpol, amagada dins el bosc.


Si anem de Solsona a Montpolt per la carretera LV-4011 que porta a Cambrils, 2,1 quilòmetres passat el pont del Clop i uns 1,4 abans d'arribar al petit nucli de Montpolt (on hi ha l'església), trobarem una desviació a la dreta que duu a les cases rurals del Pla de Montpol, la Torre de Montpol i el Saüquer, ben assenyalades. Mirem d'estacionar el vehicle al voral, doncs uns cartells ens adverteix que no està permesa la circulació per aquest vial.


Ja a peu, just passada la tanca, cal abandonar la pista cimentada i trencar a la dreta per un caminet ben definit que circula per dins el bosc en sentit est al començament. Al cap d'un centenar de metres deixem una bassa i uns antics horts a mà dreta alhora que ens adrecem al nord-est en lleugera baixada. 125 metres després trobem unes baranes de fusta, darrere les quals ens espera la font.


Bonica font boscana, formada per tres petites parets de pedra de dos pams d'alçada que delimiten l'espai. L'aigua raja de la paret de la dreta a través d'un vell broc de pedra cobert de molsa i d'altre vegetació.

Els Jonquerons és l'indret que, als vespres glaçats de l'hivern, proveïa de llum les masies gràcies a una petita resclosa, un generador i una antiga línia de llum.