Font de la Xocolata


Montpol (Solsonès )
Coordenades GPS:42.0863,1.4211Clica per veure la ubicació.
Alçada:745 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2018


Localitzada al marge dret del torrent Pregon, entre l'església de Sant Miquel de Montpol i les cases rurals del Pla de Montpol, a només 200 metres de la pista que condueix a les cases rurals.


Si anem de Solsona a Montpolt per la carretera LV-4011 que porta a Cambrils, 2,1 quilòmetres passat el pont del Clop i uns 1,4 abans d'arribar al petit nucli de Montpolt (on hi ha l'església), trobarem una desviació a la dreta que duu a les cases rurals del Pla de Montpol, la Torre de Montpol i el Saüquer, ben assenyalades. Mirem d'estacionar el vehicle al voral, doncs uns cartells ens adverteix que no està permesa la circulació per aquest vial.


Ja a peu engeguem per la pista cimentada. Al cap de 750 metres, just travessat el torrent Pregon, trobem a mà esquerra un rètol de fusta que ens assenyala la direcció a seguir per anar a la font de la Xocolata. Trenquem doncs pel corriol ben definit que s'endinsa en el bosc, remuntant el torrent que ens acompanya a l'esquerra. Escassos 200 metres després franquegem una tanca de fusta on trobem un altre cartell anunciant-nos que ja som a la font.


La font queda uns metres més enllà de la tanca, a l'altra banda del torrent i sota una paret baumada, emplaçada en una bella raconada on els boixos s'enlairen desmesuradament per aconseguir un raig de sol.

L'aigua neix d'entre les roques i alimenta directament el torrent.

Uns metres més a la dreta del brollador principal, n'hi ha un altre; aquest és una aixeta de polsador inserida directament a la roca, a metre i mig d'alçada, l'aigua de la qual cau a una pica rodona que descansa al terra.

Al costat queda una petita bassa que ha format el torrent.

Sembla ser que el nom li ve del temps de l'estraperlo, al trobar un ruc mort amb les albardes carregades de xocolata.