Font dels Frares o de la Teuleria


Solsona (Solsonès )
Coordenades GPS:42.0046,1.4983Clica per veure la ubicació.
Alçada:694 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Es troba a la zona coneguda com al Vinyet, a la partida de Sant Pere Màrtir, situat uns dos quilòmetres als afores de Solsona pel nord-oest, just a la riba dreta del barranc de Pallarès.


L'accés és senzill. Sortim de Solsona pel nord-oest per la carretera C-26 en direcció a Bassella. Al cap d'aproximadament un quilòmetre deixem a mà esquerra el parc de la font de la Mina i a la dreta la Mare de la Font. 150 metres després d'haver deixat enrere el segon trencall a la Mare de la font, trobem un desviament a l'esquerra que porta a la Talaia. Aparquem aquí.
Ja a peu continuem per un ample camí de terra que surt per la dreta. Una cinquantena de metres després som en una bifurcació; defugim el brancal de la dreta que dona accés a la Teuleria i fem pel de l'esquerra que circula entre el torrent que ens acompanya a l'esquerra i la carretera a la dreta. Només 100 metres més enllà som a la font. Un pontet de pedra ens atansa a l'altra banda del torrent on ens espera la font.


La font presideix un tranquil jardí romàntic emplaçat en una agradable roureda, amb un parell de pontets de pedra amb baranes de fusta que harmonitzen encara més l'espai.

El brollador queda sota una de les parets que subjecten els bancals. Té dues surgències d'aigua; una de superior de broc metàl·lic i una altra inferior, la més abundosa, que mana directament d'un forat practicat a la paret i envoltat de formació tosca. A sota, un bassal quadrat arran del terra recull l'aigua i desguassa per una canal al torrent que està bastit amb pedra al seu pas per aquest indret.

A l'esquerra de la font disposem d'un banc per seure i a la dreta un rètol metàl·lic clavat a una bigueta de fusta ens recorda el seu nom.

Antigament anomenada font de la Teuleria, passà a anomenar-se font dels Frares arran del fet que, després d'un llarg conflicte amb l'Ajuntament de Solsona recolzat pels solsonins, l'any 1749 el convent dels caputxins de Solsona aconsegueix el permís de la Intendència General de l'Exèrcit per a portar al convent les aigües de la citada font de la Teuleria. A tal fi es construí un esvelt aqüeducte que travessava la rasa de Masnou davant la capella de Sant Pere Màrtir a l'inici de l'actual parc de la Font de la Mina i que fou enderrocat als anys 20 del passat segle pels claretians per aprofitar-ne la pedra en la construcció dels seu seminari.

El Vinyet de Solsona és l'espai agrícola al voltant de la ciutat i que abans de la plaga de la fil·loxera va estar dedicat a la vinya. El vinyet es repartia en partides, part del vinyet que s'associava a una ermita, una masia o a accidents geogràfics.