Font dels Safareigs


Solsona (Solsonès )
Coordenades GPS:41.9945,1.5156Clica per veure la ubicació.
Alçada:680 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Emplaçada a pocs metres del Portal del Castell, a l'extrem est del passeig de Sant Antoni Maria Claret i al capdamunt del Vall Fred, adossada al mur oest que clou els antics safareigs municipals.


No és una deu natural sinó que està connectada a la xarxa de proveïment d'aigües de la ciutat.

És una font obrada amb carreus de pedra amb aixeta de polsador i pica inferior de pedra buidada que descansa en un pedestal.

Reformada només fa uns quants anys, anteriorment la font era de broc metàl·lic del qual brollava el raig damunt una pica de ciment que vessava l'aigua en un cóm de forma trapezoïdal, també obrat en ciment i adossat al racó de Cal Joan del Portal.

Al costat esquerre hi ha el antics safareigs, protegits per un enreixat de ferro. El rentador és una llarga bassa arrambada a una paret i partida en tres cossos. S'alimenta a través de tres brocs de pedra repartits al llarg de la paret.

Des d'antic existia una bassa vora el Portal del Castell, fora muralles, que les dones feien servir per rentar. L'any 1779 es va restaurar i se li va donar forma de rentador. La reconstrucció actual data del 1994.

Al costat dret de la font hi tenim el Portal del Castell. El primer castell de Solsona era a tocar d'aquest portal. Els senyors feien solemnement la seva primera entrada per aquí, però abans havien de jurar que guardarien els privilegis i costums de la població. L'entrada principal va ser, fins al segle XVIII, per aquest accés.