Fonts de Lladurs


Lladurs (Solsonès )
Coordenades GPS:42.0534,1.5133Clica per veure la ubicació.
Alçada:905 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Es localitza al costat de la carretera LV-4241 que porta de Solsona a Sant Llorenç de Morunys per Coll de Jou, aproximadament al punt quilomètric 8,5.
Per arribar a les fonts de Lladurs sortim de Solsona i seguim l'esmentada carretera, quan haurem fet uns 9 km a la nostra esquerra ens queden les fonts i una petita àrea de pícnic.


La font que veurem queda molt a prop de la carretera. Es tracta d'una construcció obrada amb pedra del país. Està formada per una petita cisterna de captació integrada al marge i per un abeurador a redós d'una paret que sustenta les terres. L'aigua raja per un lateral regulada per una aixeta de polsador.

Al segle XVIII, el nivell de l'aigua que arribava a Solsona provinent de la captació de fonts no era suficient i les instal·lacions s'havien fet velles. El bisbe Lassala donà les aigües de la Font de Lladurs, que li pertanyia, i s'inicià aleshores, als voltants de 1770, la construcció d'una canalització des de les fonts de Lladurs fins a Solsona. Això comportà la construcció d'una gran obra civil, l'aqüeducte de la Frau, anomenat pont de la Frau, construït entre 1776 i 1779. Aquesta conducció seria utilitzada fins l'any 1910. Actualment la ciutat de Solsona segueix depenent de l'aigua d'aquestes fonts.

Per aquest indret hi passa el GR-7. Si seguim una estona les franges blanques i vermelles pel caminet que marxa en direcció nord per dins el bosc, podrem veure diferents petites construccions que son registres de servei de la canalització de les aigües provinents de les Fonts de Lladurs, les quals també alimenten la font.

Fent una petita passejada podem arribar fins al castell de Lladurs. Són les restes que queden del castell, i per la seva situació podem gaudir d'una vista panoràmica magnífica.