Font del Cubell 2ª


Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6571,2.0360Clica per veure la ubicació.
Alçada:499 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2019
Caminades:
I-287  Clica per enllaçar amb la caminada I-287.


La localitzem a l'extrem sud-occidental del terme municipal de Sant Llorenç Savall, en el cor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La font queda dins el bosc, entre la pista cimentada que duu al mas Dalmau i el marge dret del torrent de la font del Cubell, 300 metres a l'est en línia recta del mas i molt a prop de la font del Cubell 1ª o del Frare.


Si anem de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall per la carretera B-124, quan siguem al punt quilomètric 14 i abans de descriure una pronunciada corba de dretes anomenada Revolt Rodó, cal prendre una pista forestal que engega per l'esquerra . Compte però, per que haureu d'estacionar el cotxe en el voral de la carretera, doncs una cadena barra el pas als vehicles.


Ja a peu agafem l'esmentada pista anomenada Camí del Dalmau. Al cap de 400 metres defugim un camí que surt per la dreta, mig quilòmetre més endavant deixem un camí a l'esquerra i escassos 50 metres després arribem als Quatre Camins, una cruïlla de camins. Aquí rebutgem el brancal que se'n va per la nostra esquerra immediata i seguim per la pista cimentada que surt a continuació per l'esquerra en sentit ponent. 240 metres més enllà passem a frec de la font de la Finestra i escassos 85 metres després abandonem la pista i trenquem a la dreta per un corriol que baixa a buscar el torrent de la Font del Cubell, el qual assolim 20 metres més avall. Sense creuar el torrent, ens endinsem en el bosc uns 20 metres a l'esquerra. No hi ha camí, cal fer-ho pel mig del bosc. 20 metres més enllà i molt a prop del torrent tenim la font del Cubell 2ª.


Interessant font i poc coneguda, la vaig trobar per casualitat mentre buscava la font veïna del Cubell 1ª o del Frare. És d'aquells premis que guanyes sense jugar-hi. Com que no he trobat cap referència, l'he anomenat del Cubell 2ª per diferenciar-la de la coneguda com del Cubell, que en aquest web la cercareu com a font del Cubell 1ª o del Frare, tal com l'he vist en algun lloc.

La font està excavada a la roca, inserida dins el marge de la muntanya. Una paret de pedra la tanca per davant, amb una obertura quadrada al mig i arran del terra d'encara no un m² que dóna accés al seu interior. Cal destacar el sostre, de forma sinuosa i bastit amb maons a plec de llibre.

Dins hi trobem una cavitat enfonsada mig metre per sota del nivell del sòl on s'hi acumula l'aigua.

Per aplegar l'aigua cal algun utensili com una galleda o un cubell, potser el nom li ve d'això.