Font del Pujol 1ª


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8768,2.3026Clica per veure la ubicació.
Alçada:692 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2019


Emplaçada als afores de Taradell per l'est, aproximadament a 80 metres vers al sud-est de la masia del Pujol de qui rep el nom. La font està situada a llevant del camí que porta a la masia, a l'ombra d'una alzina monumental.


Si venim de Viladrau per la carretera B-520, després d'haver deixat enrere el primer grup de cases de l'entrada de Taradell, ens desviem a la dreta pel carrer del Camí de la Codina (és el segon que trobem). Seguim aquest carrer 250 metres, fins que mor en una placeta. Mirem d'estacionar el vehicle en un racó que no faci nosa i continuem a peu.


Al capdamunt de la placeta prenem un ample camí carreter que marxa en direcció est. Al cap de 90 metres rebutgem un brancal que surt per la dreta, una cinquantena de metres més endavant defugim un camí que per l'esquerra va a buscar el mas la Codina, nosaltres continuem de front, pel camí més marcat. 250 metres més endavant deixem un camí a l'esquerra, 40 metres després un altre a la dreta i una mica més de 150 metres més endavant arribem a una cruïlla amb un pal informatiu davant nostre. El brancal que arrenca per la nostra esquerra immediata tornaria al poble passant per la segona font del Pujol que ens resta només 75 metres més avall. Si agafem la pista del damunt a l'esquerra anirem cap a la masia el Pujol i al cap d'una cinquantena de metres serem al costat de la font del Pujol que ens espera a mà dreta.


Es tracta d'una construcció de planta rectangular feta de pedra i coberta amb volta de canó. A ponent hi ha la porta de fusta que dóna accés al pou des d'on s'extreu l'aigua. Antigament hi havia una bomba que permetia extreure'n l'aigua, però actualment s'ha de fer de forma manual.

A l'esquerra de la porta i a mitja alçada hi ha el broc de sortida de l'aigua i una pica semicircular de pedra que la recull.

A la dreta hi tenim una taula i bancs d'obra, malmesos per les arrels de l'alzina. A l'esquerra disposem d'un banc corregut per seure.

La majestuosa alzina que ombreja la font està declarat Arbre Monumental per la Generalitat de Catalunya, i protegit com a tal. Es tracta d'un exemplar centenari d'alzina (Quercus ilex), espècie de la família de les fagàcies originària de l'àrea mediterrània. És un arbre perenne amb el tronc gruixut i inclinat des de la base, amb tres vesses sinuoses i l'escorça grisenca. La seva capçada és densa i arrodonida. Té una alçada de 16 metres, el volt de canó és de 5,35 metres i la capçada mitjana de 21,4 metres.