Font de Sant Jaume


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8769,2.2855Clica per veure la ubicació.
Alçada:604 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2019


Situada als afores del nucli urbà per l'oest, al marge esquerre de la riera de Taradell i a l'altra banda del Tint. La font resta a escassos 125 metres a ponent de la font Gran.


A l'extrem nord del nucli urbà, al carrer de la Font, disposem d'un aparcament, des del qual surt un camí descendent que ens aboca directament a la font Gran, la qual no podem deixar de visitar. Del darrere de l'edifici del bar-restaurant arrenquen unes escales metàl·liques que ens pugen al carrer del damunt, el qual prenem a la dreta. De seguida deixem un pont de vianants a la dreta que era un dels accessos a l'antiga empresa Comercial Sert, coneguda popularment pel Tint. El que ve a continuació és un agradable i planer passeig arranjat amb baranes de fusta que ens protegeixen de la riera que ens acompanya abaix a la dreta. Una setantena de metres després defugim un altre pont a la dreta i tot seguit trobem unes escales de pedra a la dreta que ens baixen a la font de Sant Jaume.


El conjunt queda en un replà empedrat a redós d'un robust mur de pedra lligada amb morter de cinc metres d'alçada que reté les terres del camí, delimitat per un muret baix que protegeix de les avingudes de la riera i que serveix de banc per seure i obert per un extrem on s'hi ubiquen les escales de pedra que li dónen accés.

A la part inferior del mur principal es troba la font. El seu frontal està guarnit amb pedretes molt petites formant una mena de rombe en relleu. Al mig tenim el brollador, un senzill broc de ferro per on raja l'aigua, quan ho fa, i cau a una pica quadrangular feta també de pedretes que descansa al terra.

Al capdamunt tenim una majòlica de ceràmica vidriada. Hi ha representat Sant Jaume a la part central, vestit amb l'hàbit sobre un cavall blanc, alçant una espasa després d'haver matat tres soldats, amb un castell al fons. El marc imita el tronc d'un arbre.