Font d'Auró o d'Oró


L'Estany (Moianès )
Coordenades GPS:41.8643,2.1292Clica per veure la ubicació.
Alçada:861 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2019


Emplaçada al sector sud-oriental del terme, a quilòmetre i mig al sud-est en línia recta del nucli urbà de L'Estany. La font queda just al sud de l'Estalviada.


Ens situem a la sortida del poble de l'Estany pel nord, concretament davant del Portarró. Aquí tenim un pal informatiu que ens assenyala la font d'Auró a l'esquerra. Seguim la pista forestal que marxa en sentit nord, més endavant esdevé de ciment alhora que mica en mica es va dreçant al nord-est. Al cap d'uns 650 metres, en un revolt d'esquerres, cal abandonar la pista cimentada i girar a la dreta pel camí de Vic. La nova pista avança en direcció sud-est durant 900 metres, fins que arribem a un encreuament de camins on estacionem el vehicle.


Ja a peu rebutgem la pista principal que se'n va per l'esquerra cap a Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic, també defugim una pista secundària que surt per la nostra dreta immediata i que ens duria de nou al poble. Nosaltres, tal com hi hem arribat, prenem un caminet que arrenca enfront nostre, barrat amb un filat electrificat pel bestiar, que de seguida s'adreça al sud. Al cap d'un centenar de metres creuem la riera de Postius i 350 metres més endavant ja som a la font.


Bonica font boscana, formada per una única llosa de pedra que li fa de frontal, al mig de la qual surt un broc de ferro per on raja l'aigua i cau a un bassal de pedra per sota del nivell del sòl.

A banda i banda arrenquen en angle obert dos bancs de pedra que delimiten un espai trapezoidal. Els bancs disposen de respatllers fets amb pedres arrenglerades.

Davant la font hi ha unes pedres de grans dimensions que serveixen de banc per seure.

A l'àrea de la font d'Auró hi havia diverses surgències, com ara les anomenades font d'Auró de Dalt i font d'Auró de Baix, així com també hi havia dues petites basses destinades al bestiar.

Tradicionalment, les fonts han estat indret de trobada i de vida. Molts estanyencs i estanyenques recorden la font d'Auró (Oró) com a lloc de grans fontades. Eren trobades lúdiques en les que es gaudia de l'ambient fresc del bosc i de l'aigua de la font. Fa unes dècades, al l'entorn d'aquesta font s'hi compartien àpats, hi acudien escolars a jugar, s'hi celebraven festes populars, fins i tot s'explica que era un bon lloc per enamorar-se i on algunes parelles anaven a festejar.

Les fonts també han estat lloc d'inspiració de dibuixants, escultors, pintors o poetes. Prop d'aquesta font hi havia hagut un roure malferit que el poeta Felip Graugés, nascut a l'Estany l'any 1889, en descriu la seva trista història.