Font dels Bous


L'Estany (Moianès )
Coordenades GPS:41.8793,2.1150Clica per veure la ubicació.
Alçada:782 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2019


Emplaçada als afores del nucli urbà pel nord, al sud-est del paratge de les Fonts, al sud del Molí del Castell, a l'esquerra de la riera de l'Estany i a escassos 40 metres al nord de la font de la Sala.


La font de la Sala es troba en el camí vell de Sant Feliuet de Terrassola, per on antigament transcorria el camí de transhumància que comunicava el Pirineu amb el Vallès a través del Moianès.


Si sortim del poble de l'Estany per la carretera C-59 en direcció nord, al cap d'un quilòmetre d'haver deixat el nucli urbà enrere, passem pel costat del polígon industrial i tot seguit cal abandonar la carretera i desviar-nos a la dreta per una pista de terra que marxa en sentit llevant. A mà dreta ens queda una nau industrial i 75 metres després arribem a una bifurcació on mirarem d'estacionar el vehicle.
Ja a peu engeguem pel camí que surt per l'esquerra en baixada. Passem a frec de la depuradora municipal que ens queda a l'esquerra i als pocs metres descrivim un revolt d'esquerres. Just passat el revolt trenquem a la dreta per un corriol descendent que s'endinsa en el bosc i ens aboca, 20 metres més avall, a la font de la Sala. Deixem aquesta font a l'esquerra i continuem per un corriol que circula resseguint la riera. Només 40 metres més enllà som a la font dels Bous.


L'aigua raja generosament d'un talús del terreny que ha estat empedrat amb un parament de pedra tallada regular on hi ha dos brolladors; l'inferior és un tub de ferro galvanitzat per on brolla un bon doll d'aigua i el superior una aixeta sense maneta que no vessa. A sota es disposa un llarg abeurador de pedra tallada de planta rectangular de dos cossos.

Anys enrere havia servit d'abeurador per al bestiar, d'això es deu el seu nom.

Actualment, sota aquesta font hi ha una bassa on s'hi desenvolupa un petit ecosistema, i on s'hi poden acostar animals a beure-hi i a alimentar-s'hi o, fins i tot, a buscar-hi un recer.