Font de l'Aixeta


Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6809,2.0618Clica per veure la ubicació.
Alçada:479 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2019


Ubicada a la sortida del poble per la carretera de Gallifa (BP-1241), es troba just abans d'arribar a l'escola, al fons del Parc de la Font de l'Aixeta (Avinguda de Catalunya), adjacent al torrent Micó, just abans de la seva canalització.


El conjunt està format per un mur de maons vistos que retenen les terres del damunt i alhora acull la canalització del torrent Micó, una bassa de forma trapezoïdal i dues fonts disposades a banda i banda. Al sòl empedrat hi circulen tres recs oberts per on s'escola l'aigua de la bassa i de les dues fonts, respectivament.

La font de l'esquerra queda un xic enlairada respecte del paviment. L'aigua brolla per un broc de ferro dins un arc decorat amb pedres encastades, amb data de 1952. A sota recull l'aigua una pica integrada a la construcció.

La font de la dreta queda en una petita fornícula excavada al marge, bastida amb pedretes ben petites. L'aigua raja per un broc de ferro tallat a l'esbiaix i cau al terra formant un bassal.

L'entorn ha estat arranjat en diverses ocasions, la darrera l'any 2007.

Antigament, la font de l'Aixeta estava als afores del poble i era un lloc agradable d'anar-hi a berenar o passejar a l'estiu. Des que es van construir les escoles, l'espai és molt més concorregut i ple de vida durant tota la setmana.