Font de les Maioles o de Santa Amèlia


Gallifa (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6947,2.0982Clica per veure la ubicació.
Alçada:572 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2019


Localitzada a l'extrem occidental del terme municipal de Gallifa, al costat del torrent de les Maioles o de les Malloles o de la Rovira, segons quin mapa es miri.


Tot i que la font queda dins el bosc, el seu accés és ben senzill. Si anem de Gallifa a Sant Llorenç Savall per la carretera BP-1241, uns 800 metres després d'haver deixat enrere l'entrada al sector oest del poble de Gallifa, obviem la pista que per la dreta duu al mas Sobregrau i immediatament creuem el pont que salva el torrent de les Malloles. Just a l'altra banda del pont podem estacionar el vehicle en un petit apartat on hi cap un cotxe, som al punt quilomètric 7.


En aquest punt arrenca un agradable corriol que marxa planerament en sentit ponent, remuntant el torrent que ens acompanya a la dreta. Al cap de 175 metres trobem una gran taula de pedra amb bancs per seure i una mica més enllà arribem a un espai encisador on hi trobem tres brolladors d'aigua i un petit gorg.


De fet, la font son tres brolladors d'aigua situats al marge esquerre, separats quatre o cinc metres l'un de l'altre. Tots tenen en comú que l'aigua raja per brocs de ferro i cau a piques de pedra ben integrades al paisatge. El marge és cobert de vegetació, harmonitzant encara més l'espai.

El sòl del davant de les dues primeres surgències és una gran llosa de pedra.

Damunt el brollador central tenim un mosaic fet amb rajoles de ceràmica amb la imatge de Santa Amèlia, malauradament esmicolada.

Diuen que les seves aigües són medicinals, així ho demostra una placa amb l'estudi químic de l'aigua fet l'agost de 1929.

Poc més enllà, el torrent forma un petit gorg que fa molt de goig de veure.