Font de Can Calopa de Dalt


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4299,2.0600 Clica per veure la ubicació.
Alçada:242 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2019


La localitzem a uns 150 metres a l'oest/nord-oest en línia recta de la masia de Can Calopa de Dalt, situada aquesta a l'extrem més occidental del terme municipal de Barcelona, dins el Parc Natural de la Serra de Collserola i a pocs metres de la carretera que uneix Vallvidrera amb Molins de Rei. La font queda per sota la masia i a la mateixa llera del petit torrent.


Per accedir-hi cal que ens situem al punt quilomètric 4,9 de la carretera BV-1468. Aquí un camí de terra ens aboca a una esplanada que queda al costat de la masia de Can Calopa de Dalt, on podem estacionar el vehicle. Del davant de la portalada d'entrada arrenca un corriol de forta baixada que segueix el sender PR-C 165. Només començar a baixar ens hem de desviar a la dreta per una sendera no tant marcada que marxa en sentit nord. De seguida travessem una petita clariana, a l'altra banda de la qual surt un caminet en baixada que s'endinsa en el bosc. Anem seguint el camí que fa ziga-zagues durant un centenar de metres, fins que ens duu a una esplanada on es troba la font.


El conjunt està format per una caseta d'obra que acull l'estació de bombeig, la mina i la senzilla font.

L'antiga font que regava el petit hort que hi ha als voltants va ser substituïda per una estació de bombeig que puja l'aigua a la masia.

A uns deu metres darrera la caseta hi ha la mina que proveesix d'aigua a l'estació de bombeig i a la font. La mina està excavada a la roca viva i bastida d'obra, presenta una obertura al davant de forma quadrada d'aproximadament un metre.

En quan a la font, és molt senzilla. Queda uns metres per davant de la caseta de bombeig, és un tub de ferro que aboca l'aigua sobrant de la mina a un toll envoltat de pedres. Després l'aigua s'escola avall fins a trobar el petit torrent.

L'any 2009, l'Associació Fes Fonts Fent Fonting la va trobar enmig d'una zona molt emboscada gràcies a les indicacions d'en Joan V. i la col·laboració d'Ignasi F. L'octubre de 2017, dins el programa 'Col·laborem amb el Parc' del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, la van rehabilitar; netejar el camí d'entrada, el de sortida, l'entorn de la font, l'interior de la mina i recuperant la font que estava enterrada.