Font Calenta


Molins de Rei (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4276,2.0391 Clica per veure la ubicació.
Alçada:144 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2019


Està emplaçada per sota les cases del veïnat de Sant Bartomeu de la Quadra, situat aquest un dos quilòmetres al nord de Molins de Rei. La font també queda per sota de la carretera de Vallvidrera, al vessant de la Rierada.


Sortim del nucli urbà de Molins de Rei en direcció a Vallvidrera per la carretera BV-1468. Al cap de dos quilòmetres travessem el veïnat de Sant Bartomeu de la Quadra on hem de cercar el carrer del Canigó que surt per l'esquerra i prendre'l fins que s'acaba 350 metres més enllà en una petita rodona. Mirem d'estacionar el vehicle.


Aquí engega un caminet descendent i arranjat amb baranes de fusta que marxa en sentit sud-est resseguint la part del darrere de les cases que ens queden a dalt a l'esquerra. 200 metres més avall el camí ens aboca a una esplanada arbrada on hi trobem dues cistelles de bàsquet i una porteria de futbol. Darrere la porteria tenim el safareig i uns metres per damunt d'aquest la font Calenta.


Cau enfonsat a la llera del torrent de la font Calenta a l'interior d'una galeria d'aspecte robust, excavada a la roca i bastida amb volta de canó. S'hi accedeix per sis esglaons construïts de totxo vist, igual que les parets laterals. Una reixa de ferro ens impedeix l'entrada però podem veure un gran toll d'aigua al seu interior .

Al capdamunt queda un rètol de ferro amb el nom de la font tallat amb oxitall.

Uns metres més avall hi ha el safareig que porta el nom de la font, a saber, Safareig de la Font Calenta de Sant Bartomeu de la Quadra.

Habitualment a la font i al safareig hi ha aigua.

El 10 de febrer de 2019 l'Associació Fes Fonts Fent Fonting va rehabilitar la font i l'entorn.

Sant Bartomeu de la Quadra és un nucli de població pertanyent al terme municipal de Molins de Rei. Està situat dins la serra de Collserola, en un coll entre la riera de Santa Creu i la riera de Vallvidrera. L'any 2011 eren 271 els seus habitants. Se celebra la festa major per Sant Bartomeu, el 24 d'agost.