Font de les Canelles o dels Comtes


Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.5327,1.3870Clica per veure la ubicació.
Alçada:662 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2019


La Font dels Comtes és coneguda popularment com la Font de les Canelles. Emplaçada a l'est de la població, al passeig de la Muralla, just on fa confluència amb el passeig del Gaià, a pocs metres de la carretera T-220.


La construcció de la font data de l'any 1614. Va ser edificada per ordre del virrei de Catalunya Dalmau III de Queralt. Ell i la seva esposa Joana d'Aragó varen fer llargues estades a la vila i, per tal de millorar-ne l'aspecte, el comte donà empenta a algunes obres.

L'edificació és d'estil barroc i consta de tres paraments diferenciats: A la part inferior els brolladors, vuit caràtules de pedra amb brocals de bronze en forma de caps d'animal, totes diferents entre elles, d'on raja l'aigua de l'aflorament del riu Gaià. El cos del mig és un mur de carreus rectangulars encoixinats d'aspecte auster. A la part superior, el coronament centrat per una fornícula on hi ha una imatge de Santa Coloma, protegida per un dosell en forma de petxina. A banda i banda, els escuts senyorials dels Queralt, molt desgastats.

Durant molts anys aquesta va ser l'única font pública de la vila i degut a l'abundància d'aigua es construïren al seu costat un abeurador per animals i uns rentadors públics que funcionaren fins els anys 70 del segle XX.

Al costat mateix de la font hi ha una creu gòtica del segle XV, una de les darreres manifestacions de les creus-calvari, on hi són representades escenes de la Passió. És una còpia idèntica de l'original que es conserva a l'església de Santa Maria de Bell-lloc.

Prop d'aquest indret es descobrí l'any 1935 un assentament ibèric que probablement va ser el primer nucli de població de la futura vila de Santa Coloma.

Emplaçats dins un recinte tancat al costat de les fonts trobem els safareigs públics, sens dubte els més destacats de la comarca. El conjunt està format per tres basses rectangulars, una de les quals havia estat coberta amb una teulada. S'alimentaven de l'abundosa aigua de les Fonts de les Canelles. Al portal hi ha gravada la data de 1820. Varen funcionar fins els anys 70 dels segle XX.