Font de Prades


Prades (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.3096,0.9880Clica per veure la ubicació.
Alçada:949 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019
Caminades:
I-289  Clica per enllaçar amb la caminada I-289.


Erigida a l'extrem sud-est de la plaça Major de Prades, davant d'un lateral del portal de l'església de Santa Maria la Major.


Quan l'edat mitjana deixà pas a l'època moderna, la plaça guanyà un nou element que, probablement fins als nostres dies, n'ha estat el més característic, fins al punt de convertir-se en el símbol de la vila; evidentment, parlem de la font, la més característica del Renaixement català.

La font de la Plaça Major, més coneguda per la font de Prades, té datada la seva construcció al voltant dels segles XV i XVI. Es diu que al mateix temps se'n va fer una construcció accessòria per aixoplugar-ne la font que més tard i, davant l'amenaça de ruïna, es va enderrocar i es va mantenir la font com la coneixem actualment.

Com tantes altres construccions del municipi és feta de pedra vermella, anomenada saldó o sauló i coneguda popularment com "pedra esmoladora". És d'estil Renaixentista, al llarg del temps s'han anat renovant les pedres que la componen perquè aquesta pedra és dòcil i més aviat fràgil, el que fa que sigui fàcil treballar-la però també que s'erosioni amb facilitat.

La seva morfologia fa recordar el globus terraqüi, l'equador marcat amb cercles que en sobresurten i l'hemisferi sud amb pedra tallada verticalment en forma de plecs. L'esfera té quatre brolladors situats a cadascun dels punts cardinals dels quals brolla l'aigua a una pila circular elevada sobre una base de pedra quadrada i amb un peu que en sobresurt pel damunt dels diferents materials que han compost la superfície de la plaça.

Des de antic s'anava a aquesta font a buscar l'aigua per les necessitats pel consum de la gent, es veia les dones recollir-la amb cubells o altres recipients.

Actualment es pot trobar una rèplica d'aquesta font al Poble Espanyol de Barcelona.

Podem veure engalanada la font per la Fira de La Farigola, que es celebra el darrer diumenge de Maig. També s'ha fet molt popular la Festa del Cava, el tercer dissabte de juliol, on la gent pot beure cava en lloc de brollar l'aigua, cosa que cada any la concurrència és tot un èxit.