Font de la Roca Foradada


Prades (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.3087,1.0021Clica per veure la ubicació.
Alçada:972 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019
Caminades:
I-289  Clica per enllaçar amb la caminada I-289.


Aquest bonica font la trobem a l'extrem est del terme municipal, a escassos 15 metres a ponent del llac de Prades o de la Roca Foradada. La font ens espera sota l'ombra d'un dels arbres d'aquest fresc indret.


Sortim de la plaça Major pel Portal, travessem la carretera, deixem la fonda Espasa a l'esquerra i continuem pel carrer Sant Roc en direcció est. Al cap d'un centenar de metres som a l'alçada del carrer de la Cavalla, on hi trobem cartells que indiquen el camí de Sant Jaume, el de l'Albiol a Reus i el camí de l'ermita de l'Abellera. Es continua recte pel carrer que ara passa a dir-se de Pablo Picasso i 150 metres després el camí fa un tomb a la dreta, vorejant l'ermita i la font de Sant Antoni que ens queden a la dreta. Seguim en direcció sud per un ample vial. Abans d'un centenar de metres anem a petar a un camí transversal que ens talla i que fem a l'esquerra. 85 metres més endavant, just passada una antiga bassa de reg que tenim a la dreta, obviem a la dreta el camí que duu a l'ermita de l'Abellera, tot seguit descrivim un revolt d'esquerres i a continuació abandonem l'asfalt i trenquem a la dreta per un camí de terra barrat amb una cadena. A l'entrada del camí tenim un pal informatiu que ens assenyala el tossal de la Baltassana per la Roca Foradada.


El camí és planer i agradable de fer, circula per dins el bosc en direcció est. Al cap d'un centenar de metres passem a frec de la cova dels Capellans que ens queda a l'esquerra i 650 metres més endavant arribem a la zona de lleure del Llac de Prades, també conegut per Llac de la Roca Foradada. Uns metres enlairada a l'esquerra ens queda la coneguda Roca Foradada que dona nom a l'indret i a la dreta el llac. Doncs sota mateix del llac trobem unes escales a la dreta que baixen a una petita esplanada presidida per la font de la Roca Foradada. Un rètol metàl·lic ens l'assenyala.


La font consta d'una petita paret de pedra adossada al marge amb un forat practicat a una de les pedres del frontal per on raja l'aigua. A sota, una pica rectangular de pedra recull l'aigua, després desguassa a través de l'esplanada i alimenta una basseta encerclada per una barana de fusta que queda davant la font.

L'aigua és ferruginosa, ho demostra el color rovellat groguenc que tenen les pedres i el terra dels voltants.

A un nivell inferior de l'esplanada on s'ubica la font hi ha bancs de fusta per seure on podem fer-hi una agradable estada al costat del llac.

Uns metres més amunt tenim la famosa Roca Foradada de Prades.