Font de la Vila


Copons (Anoia )
Coordenades GPS:41.6372,1.5156Clica per veure la ubicació.
Alçada:420 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2019


Erigida als afores pel nord-oest del nucli urbà de Copons, al marge esquerre de la riera Gran i a peu del camí que porta al Gorg del Nafre.


Ens situem a l'aparcament que hi ha a l'extrem sud-oest del poble, a la confluència dels carrers Raval i Ramon Morera. Ja a peu prenem el carrer Raval que de seguida ens aboca a una placeta; davant nostre ens queda el Molí de Baix. A l'esquerra tenim uns indicadors que ens assenyalen el gorg del Nafre, seguim doncs el camí. Al cap de 150 metres som al costat de la font.


Es tracta d'un recinte de planta quadrangular construït en una cota inferior al nivell de circulació del camí. Està delimitat per murs rectilinis de mig metre d'alçada bastits en pedra sense treballar lligada amb ciment. Les escales d'accés, formades per tres graons i amb barana de ferro, estan situades a la banda de migdia.

L'aigua raja mitjançant dos curts brocs de ferro disposats a dues alçades, que es troben encastats al parament d'un altre muret situat als peus del talús natural del terreny, per la banda de llevant. L'aigua cau dins d'un forat protegit per un enreixat de ferro que, mitjançant un conducte, retorna al riu.

L'entorn immediat de la font es caracteritza per una abundant vegetació de ribera, amb força humitat i ombra. Al costat de la font hi ha una taula i dos bancs bastits en fusta i pedres escairades reaprofitades.

Donada la proximitat amb el nucli urbà, aquesta era la font on la gent anava a buscar-hi l'aigua quan encara no arribava a les cases.

Hi ha un rodolí referent a aquesta font que diu així: " Però la gent tranquil·la, va a la Font de la Vila".
L'aigua que alimenta la font aflora del subsol uns metres més amunt i es canalitza mitjançant un conducte soterrat.
Val la pena continuar escassos 100 metres per conèixer el bonic gorg del Nafre.