Font de la Canal


Copons (Anoia )
Coordenades GPS:41.6422,1.5145Clica per veure la ubicació.
Alçada:454 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2019


Emplaçada mig quilòmetre al nord-oest del poble, sota el balç Fitó i la vinya del Sabater, a uns 300 metres al sud-est del Mas Gelabert. La font queda entre el camí d'accés al Mas Gelabert i la riba dreta de la Riera Gran, al paratge de la Vinya del Sabater. Unes escales de pedra donen accés a la font des del camí del Mas Gelabert.


Per anar a la font cal apropar-nos a l'extrem nord del nucli urbà i prendre la carretera de Veciana, la BV-1005. Al cap de 825 metres, just a l'entrada d'un revolt d'esquerres, cal deixar el cotxe i seguir a peu.


Agafem el primer camí que surt per la dreta en baixada i direcció nord-est (no confondre amb un altre que també arrenca per la dreta però ja a la sortida de la corba). Un centenar de metres més avall trenquem a l'esquerra per unes escales que ens aboquen a la font.


El conjunt de la font es troba en un petit replà un xic enlairat respecte la riera, format per un muret d'obra arrebossada de planta semi-circular de mig metre d'alçada, amb la part superior condicionada a mode de banc. L'aigua raja mitjançant un tub metàl·lic encastat al parament d'aquest mur.

El paratge del voltant de la font està condicionat amb un banc per seure-hi, situat sota l'ombra de la vegetació de ribera que caracteritza la zona.

Hi ha un rodolí referent a aquesta font que diu així: " La Font de la Canal, té una aigua que molt val".

És una de les fonts més visitades del municipi.

Antigament, l'aigua del poble era captada a la riera Gran des del paratge de la font de la Canal. De fet, al costat de la font, encara es conserva la resclosa i el naixement de la sèquia que subministrava aigua a les basses dels molins situats dins del nucli urbà (molí de Dalt, del Mig i del Madora).