Font de Viladases


Copons (Anoia )
Coordenades GPS:41.6355,1.4959Clica per veure la ubicació.
Alçada:510 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2019


Localitzada a ponent del nucli urbà de Copons, sota la masia de Cal Fegó, situada prop del trencall que porta a la masia de Cal Fegó, entre el camí de Ca l'Arnau i el torrent de Viladases, escassos 90 metres més avall de la font de Cal Carreras.


Per anar a la font cal apropar-nos a l'extrem nord del nucli urbà i prendre la carretera de Veciana, la BV-1005. Al cap de 1,2 quilòmetres cal trencar a l'esquerra per una pista forestal de terra en bon estat de conservació. Sense deixar en cap moment la pista principal, quan portem 1,75 quilòmetres arribem a una bifurcació; seguim pel brancal de l'esquerra. 300 metres més endavant passem a frec de Cal Salvadoret que deixem a la dreta alhora que també defugim un camí que surt per la dreta. 600 metres després, quan siguem davant del trencall que porta a Cal Fegó, serem al costat de la font de Cal Carreras que ens queda al marge del camí i a mà esquerra. Només cal seguir 90 metres més per la pista i trobarem la font de Viladases, la qual resta per sota del camí a mà dreta.


El conjunt de la font es troba per sota del camí, està format per una bassa i una pica.

L'aigua brolla mitjançant un tub metàl·lic encastat en un mur de pedra, que sosté el marge, i cau a l'interior de la pica.

La pica és rectangular i està bastida en pedra treballada. Damunt de la pica hi ha una petita lleixa on es col·locaven els recipients per recollir l'aigua. La pica queda integrada dins de la bassa, que presenta una planta més o menys rectangular i està bastida en maons. Els murs són bastits en pedra sense treballar lligada amb morter de ciment.

L'aigua procedeix del subsol i va a parar al torrent.

La font era utilitzada pels propietaris de la masia de Cal Fegó per anar a buscar aigua, regar els horts i rentar la roba al safareig. Els pagesos de la zona i els vianants també s'hi anaven a refrescar.

Hi ha un rodolí referent a aquesta font que diu així: " Entre mig de quatre cases, hi ha la Font de Viladases".