Font del Jonqueret o Junqueret


Copons (Anoia )
Coordenades GPS:41.6497,1.5374Clica per veure la ubicació.
Alçada:593 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2019


Localitzada a l'extrem nord-oriental del terme municipal de Copons. La font està emplaçada uns dos quilòmetres al nord-est en línia recta del nucli urbà de Copons i prop del camí que porta de Sant Pere de Copons a Cal Martí de la Muntanya.


Si sortim de Copons en direcció a Prats de Rei per la carretera C-1412a, ben aviat trobarem un trencall a la dreta que ens assenyala Sant Pere de Copons. Arribem a aquest petit llogaret un quilòmetres més tard, el deixem a l'esquerra i continuem per la pista principal, obviant altres camins que ens menen a banda i banda. Al cap de 300 metres d'haver deixat el veïnat de Sant Pere enrere som en una bifurcació que fem a la dreta, cap a Cal Martí de la Muntanya. La pista presenta una certa pujada i marxa en sentit llevant. 600 metres més amunt defugim un camí que surt per l'esquerra i un centenar de metres després ja veurem a mà esquerra del camí una llosa de pedra amb el nom de la font pintat amb lletres blanques. Per arribar a la font només cal caminar 10 metres per un corriol que hi condueix.


L'aigua brolla del subsol de la zona i desemboca en una sèquia que es perd pel terreny. L'únic element antròpic detectat és una teula encastada que fa que l'aigua brolli millor.

Tota la zona està coberta d'una abundant vegetació que la cobreix quasi completament.

En origen, la font era utilitzada pels pagesos de la zona i la gent dels masos dels voltants. També va ser utilitzada pels traginers i comerciants que passaven pel camí que duu a la serra Morena, en direcció a Rubió. En els darrers temps era sovintejada per caçadors i excursionistes.

Hi ha un rodolí referent a aquesta font, diu així: "La Font del Jonqueret, en un camí molt dret".