Font Vella


Vilanova de Prades (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.3459,0.9573Clica per veure la ubicació.
Alçada:872 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2019


Emplaçada a la partida Colomé, situada als afores del poble pel sud. La font queda a peu del camí que va de Vilanova de Prades a Cornudella de Montsant.


Si venim de Prades per la carretera TV-7005, un cop arribem al poble, cal desviar-nos a l'esquerra pel primer trencall que hi ha abans de trobar les instal·lacions esportives. Aquest vial marxa en sentit sud-oest i al cap de 250 metres es bifurca; prenem el brancal de l'esquerra. De seguida rebutgem un camí que se'n va per la dreta i només un centenar de metres més enllà som al costat de la font que ens queda a mà esquerra.


Construcció de pedra amb grans carreus a la base i un arc adovellat cegat on a la part inferior hi trobem la font. Consta de dos brocs; un és una aixeta moderna de maneta i l'altre un forat a la part baixa esquerra. A sota recull l'aigua una pica rectangular de pedra.

Damunt dels brolladors, en un dels carreus, hi ha gravada la data de 1769, tot i que la font està documentada des del segle XVI.

Al vell banc de pedra que queda a la dreta hi podem observar les marques circulars dels gerros.

Es tracta d'una font molt antiga, ja ho diu el seu nom, documentada al segle XVI. Els veïns hi acudien a diari abans que el poble disposés d'aigua potable a les cases.

A l'esquerra de la font arrenca un robust mur de pedra de construcció recent que reté tes terres del damunt. Unes escales pugen a l'esplanada superior on disposem d'una àrea d'esbarjo amb barbacoes, taules i bancs per fer-hi una estada.

Uns metres a l'esquerra de la font hi ha una bassa rectangular que recull part de l'aigua.