Font del Mas


Vilaverd (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.3193,1.1730 Clica per veure la ubicació.
Alçada:252 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2019


La font està ubicada l'extrem més al sud del terme municipal de Vilaverd, tocant al termenal amb La Riba. La font és situada a la llera esquerra del riu Brugent, als afores pel nord del nucli urbà de la Riba.


Malgrat que resta a pocs metres de la població de La Riba, la font pertany al terme municipal de Vilaverd, ja que es troba al marge oposat del riu.


Per accedir-hi ens apropem al poble de La Riba, a la comarca veïna de l'Alt Camp. Si venim de Vilaverd per la carretera C-240z, un cop arribem al poble de La Riba prendrem la carretera TV-7044 que surt per la dreta en direcció a Farena. Al cap de mig quilòmetre i abans de descriure un pronunciat revolt d'esquerres ens desviem a la dreta per un camí cimentat que fa certa baixada. Aquí cal estacionar el vehicle i seguir a peu.


Un centenar de metres més avall passem a frec del Molí de Cardo que deixem a la dreta. El camí circula planerament en sentit sud-oest tot remuntant el riu Brugent que ens acompanya a la dreta. Al cap de 200 metres travessem el riu per una passera de ciment i un cop a l'altra banda cal abandonar tan l'ample camí que surt d'enfront com el secundari que se'n va per l'esquerra, nosaltres trenquem a la dreta per un corriol molt desdibuixat que circula en paral·lel i seguint el curd del riu. Abans de 50 metres serem al costat de la font que ens espera a mà esquerra.


Passa molt desapercebuda i és difícil trobar-la si no es coneix.

La cabalosa font està adossada al marge rocallós de la muntanya, a escassos 10 metres de la llera esquerra del riu. Es tracta d'un fontal obrat amb pedra i folrat de pedretes de riu, al mig del qual hi ha un relleu de ciment en forma de rombe on s'hi pot llegir al centre el nom de la font, a dalt una inscripció amb l'any 1919, data possible d'una restauració i una a sota que posa que fou reformada el 1826.

L'aigua brolla generosament per tres brocs de ferro alineats a la part baixa i omple una pica rectangular de pedra a un pam del terra.

Completa el conjunt un banc corregut de pedra rematat amb lloses vermelles que ressegueix el marge.

L'indret havia estat un lloc on acudien els veïns de La Riba per fer-hi berenades, però després de la riuada de 1994, la font i els seus voltants, fou arrasada per l'aigua. La font es va recuperar aquell mateix any 1994, així ho diu una inscripció al seu lateral dret. Però no ho va ser del tot l'entorn.

Actualment els tres brolladors estan situats una mica més avall que abans i la zona en la que s'hi ubicava es troba abandonada.