Font del Pubill


La Febró (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.2756,1.0086Clica per veure la ubicació.
Alçada:751 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2019


La localitzem fàcilment als afores de la Febró pel sud-est, a peu del punt quilomètric 29,8 de la carretera T-704 que porta de Prades a Vilaplana.


Si anem de Prades cap a Vilaplana, 125 metres després que haguem deixat enrere l'última entrada a La Febró i a la sortida d'un revolt de dretes, trobarem a mà dreta la font del Pubill. Dos xiprers ens serveixen de referència.


La font presideix una ombrejada esplanada condicionada com a petita zona d'esbarjo, amb taules i bancs de pedra per fer-hi una estada.

El conjunt de la font es troba enclotat un metre per sota del nivell de l'esplanada, delimitat per tres parets de pedra que alhora fan de barana i de banc. Per un costat està obert i és on hi tenim els esglaons que hi donen accés.

A baix tenim un replà empedrat amb el brollador al lateral esquerra. L'aigua raja per un broc de ferro emmarcat per un rosetó de pedra rodó i cau a un bassal per sota de l'empedrat.

Damunt del brollador hi ha una llosa de pedra grisosa amb la següent inscripció en llatí: "Aqua Fons Vite" que traduït vindria a dir "Font d'aigua de la vida".

Al lateral dret hi ha una llosa de pedra blanca amb un poema escrit per R. de Belfort i dedicat a la font que diu així:

"Oh, gentil Pubilleta
que omples càntir o ampolla
en aquesta deu viva
que de la terra brolla!
No siguis com el núvol,
que passa fugisser
ni com boira envejosa
o xàfec barruer.
Vulgues de l'aigua aprendre
a ésser dòcil i humil,
transparent i amorosa.
Aprèn a ésser bona
com d'aquesta font clara,
la fama ho pregona."