Font del Mas d'en Peiró


Vilaplana (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.2548,1.0216Clica per veure la ubicació.
Alçada:934 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2019


Localitzada a l'extrem nord-occidental del terme municipal de Vilaplana, a 250 metres a l'est del coll de les Pinedes i molt a prop del despoblat de la Mussara. La font resta al costat de les ruïnes del Mas d'en Peiró de qui rep el nom, sota el sender que hi dona accés.


Si anem de la Febró a Vilaplana per la carretera T-704, quan siguem a l'alçada del quilòmetre 22,3 cal trencar a la dreta per la carretera T-7092 en direcció a Arbolí. Al cap de 300 metres passem pel costat de la font de la Paua que deixem a l'esquerra i un centenar de metres més endavant, a la sortida d'un revolt de dretes, arribem al coll de les Pinedes. Aquí podem estacionar el vehicle.


Ja a peu prenem una pista de terra que surt a la nostra esquerra barrada amb una tanca electrificada pel bestiar (recordeu de tornar-la a tancar). 30 metres després el camí es bifurca; nosaltres fem pel brancal que arrenca per l'esquerra en direcció est/nord-est. Aquest és el camí Vell de la Mussara, ample al començament però que més endavant esdevé un corriol estret però ben definit. 235 metres més enllà ens aboca a les ruïnes del Mas d'en Peiró. Doncs per sota mateix del camí queda la font, força amagada als peus d'un teix.


Es tracta d'una senzilla construcció de pedra i obra que acull la cisterna de captació, visible a través d'una obertura. L'aigua surt a l'exterior mitjançant un broc de ferro i cau a un bassal arran del terra. Per sobre del brollador principal hi ha el sobreeixidor.

Per sota de la font s'aprecien encara les restes de l'antic safareig de la casa que s'omplia amb el sobrant de la font.