Font de l'Aixàviga


L'Aixàviga (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.2737,1.0842Clica per veure la ubicació.
Alçada:741 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2019


L'Aixàviga, o L'Aixàvega, és una entitat de població pertanyent al municipi de Mont-ral, situada a uns dos quilòmetres al sud-oest del nucli urbà de Mont-ral. Té un sol carrer, amb cases de pedra en bon estat de conservació; una d'elles, medieval, amb portal adovellat i finestrals, fou residència d'estiu dels comtes de Prades.


La font queda als afores del petit poble per l'est, poc abans del pont que salva la riera.


Si sortim de Mont-ral en direcció a Prades per la carretera TV-7045, aproximadament al quilòmetre 3,5 trobarem a mà esquerra un trencall que ens condueix a l'Aixàviga. Seguim el vial principal. Al cap de 200 metres deixem el nucli urbà a la dreta i continuem uns metres per un camí cimentat i descendent que ens aboca a una placeta on ens espera la font.


El conjunt de la font està format per la pròpia font i un llarg abeurador, tot a redós d'un robust mur transversal de paredat arrambat al marge.

L'aigua raja regulada per una vella aixeta de maneta que surt d'una pedra on hi ha gravada la inscripció 1923, possiblement l'any d'una de les restauracions. A sota recull l'aigua una antiga pica de pedra buidada que descansa en un pedestal.

El sobrant de la font alimenta l'abeurador que hi ha a l'esquerra.

Damunt la font hi ha una placa de terrissa amb el seu nom.

Cal destacar el bonic safareig que hi ha a l'altra banda, al costat de la riera.