Font Gran


La Riba (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3155,1.1604Clica per veure la ubicació.
Alçada:361 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2019


Localitzada a una mica més d'un quilòmetre a ponent en línia recta del nucli urbà de La Riba. La font es troba 150 metres a l'oest del refugi els Masets, per sota de la carretera que comunica La Riba amb Farena, a la llera dreta del riu Brugent i uns 125 metres a llevant del Molí de la Font Gran.


S'hi accedeix per un corriol que arrenca en baixada des del punt quilomètric 3,3 de la carretera TV-7044 pel costat dret si anem cap a Farena.
Podem estacionar el vehicle a l'aparcament del refugi els Masets i continuar a peu pel voral dret de la carretera en direcció a Farena durant un centenar de metres. Just sortim d'un revolt d'esquerres, trobarem un corriol que arrenca per la dreta en baixada i ens aboca a una zona de lleure on ens espera la font.


La font queda en un racó d'una terrassa enlairada respecte del riu, arrambada a un dels murs de pedra que retenen les terres i al costat d'unes escales. Està formada per tres cossos: L'inferior és una gran pica semicircular sustentada en un pedestal de pedra. El cos central és el brollador, semicircular també i del qual surten tres brocs per on brolla l'aigua. Ho remata el cos superior, una mena de muntanyeta feta de pedres amuntegades que manté la forma semicircular de tot el conjunt.

Malgrat estar molt a prop de la carretera, és un lloc tranquil i bonic en el qual hi ha una petita àrea d'esbarjo formada per diferents terrasses empedrades, ben ombrejada per arbres i vegetació de ribera. És indret ideal com a destí per fer un esmorzar o berenar després d'un passeig des de La Riba o perfecte per refrescar-se durant una ruta per aquestes muntanyes.

El gran cabal d'aquesta font serveix per abastir la vila de La riba, per això podem veure als dos extrems de la zona de lleure diverses construccions i canalitzacions d'aigua.