Fonts Fresques


Vila-rodona (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3097,1.3562Clica per veure la ubicació.
Alçada:239 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2019


Trobarem aquesta font a l'extrem més occidental del nucli urbà, al carrer de la Font.


Si entrem al nucli urbà pel sud, per la carretera TP-2003, un cop travessat el riu Gaià cal trencar a l'esquerra per un camí cimentat que 200 metres més endavant ens aboca a un passeig arbrat, on també hi trobem barbacoes i al capdamunt del passeig, la font.


La font està adossada al marge. Es tracta d'una construcció d'obra folrada de petites pedretes de riu amb la part baixa pintada de color gris. El seu frontal queda endarrerit mig metre respecte la façana mitjançant una volta.

L'aigua natural brolla de la part baixa a través de dos curts brocs de ferro encastats a la paret i disposats a dos pams l'un de l'altre. A sota, recull l'aigua una pica rectangular integrada a l'estructura. Damunt dels brolladors naturals hi tenim una aixeta de polsador per on raja aigua provinent de la xarxa municipal. Damunt, un rètol així ens ho indica.

A l'altra banda, sota el passeig, queden els antics rentadors.

Aquest espai va ser fins l'any 1925 la principal via d'entrada a la Vila per l'antic pont. També constituïa un punt de trobada dels veïns que utilitzaven els safareigs públics i anaven a omplir aigua a la font.

Els grans plataners que donen ombra a l'indret van ser plantats l'últim terç del segle XIX.