Font de Sant Francesc


Santes Creus (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3478,1.3624Clica per veure la ubicació.
Alçada:293 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2019


És una de les quatre fonts que localitzem dins el parc de l'Albereda de Santes Creus, emplaçat a l'extrem occidental del poble, entre aquest i el riu Gaià.


Si venim de Vila-rodona per la carretera TP-2002, un cop agafem el trencall a la dreta que porta a Santes Creus creuem el riu Gaià i immediatament trenquem a la dreta pel carrer Pau Casals. 225 metres més enllà podem estacionar el vehicle i seguir a peu per la carretera que porta a Aiguamúrcia i que arrenca per la dreta.


Escassos 25 metres més avall trobarem un seguit d'escales que arrenquen a mà dreta i ens baixen al parc. Al capdavall de les primeres escales hi ha un replà on tenim la font de Sant Francesc.


El conjunt de la font queda en un racó del replà, delimitat per dos parets d'obra arrebossada formant angle recte i amb bancs correguts que les ressegueixen fent-li de respatller.

A la paret de la dreta és on s'hi ubica la font. Un frontal fet amb llosses de pedra que sobresurt de la façana rematat per un arc de mig punt. Al mig hi tenim un bonic gravat en pedra esculpida que representa a Sant Francesc acaronant un xai amb la mà mentre amb la dreta aguanta un ocell, tot envoltat per rajoles de ceràmica blanques i blaves. El conjunt queda aixoplugat sota una teuladeta de teules àrabs.

L'aigua brolla de la part de baix a través d'un broc de pedra i cau a una pica quadrada de pedra buidada que descansa en un pedestal.

Al costat de la font hi ha un rètol de plàstic emmarcat en fusta on hi figura el nom de la font.

Sota mateix d'aquesta font queda la font de la Mitja Lluna, una cinquantena de metres més enllà la font de les Sis Fonts i encara cinquanta metres més la font d'en Ventura.

La presència de diverses fonts en aquest indret de l'Albereda va propiciar la disponibilitat d'aigua i l'assentament del monestir cistercenc de Santes Creus, declarat Monument Històric l'any 1921. El propi monestir va integrar aquest espai com un espai de retir i meditació dels monjos del monestir, així com un punt d'auto-abastament per al propi conreu i consum de plantes medicinals i de generació de fusta per fer el seu mobiliari.

Amb la seva adquisició per part de la Diputació, l'any 1957 va començar la gestió pública d'aquest espai natural, vetllant per cercar una compatibilitat entre aquest ús públic tan important i la conservació dels valors naturals de l'espai, començant per la preservació del gran nombre d'arbres de ribera de gran port, entre ells els àlbers que donen nom a l'indret. S'hi fan importants actuacions de conservació: gestió de l'arbrat, delimitació d'espais d'ús públic, amb restricció de l'accés a algunes zones fràgils on calia conservar la vegetació herbàcia i arbustiva; de neteja i reparació de fonts i de la sèquia de la Comunitat de Regants de Vila-rodona. Dins l'Albareda disposem d'una àmplia zona de lleure, amb moltes taules i barbacoes.