Font d'en Ventura


Santes Creus (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3468,1.3619Clica per veure la ubicació.
Alçada:287 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2019


És una de les quatre fonts que localitzem dins el parc de l'Albereda de Santes Creus, emplaçat a l'extrem occidental del poble, entre aquest i el riu Gaià.


Si venim de Vila-rodona per la carretera TP-2002, un cop agafem el trencall a la dreta que porta a Santes Creus creuem el riu Gaià i immediatament trenquem a la dreta pel carrer Pau Casals. 225 metres més enllà podem estacionar el vehicle i seguir a peu per la carretera que porta a Aiguamúrcia i que arrenca per la dreta.


Escassos 25 metres més avall trobarem un seguit d'escales que arrenquen a mà dreta i ens baixen al parc. Al capdavall de les primeres escales hi ha un replà on deixem a la dreta la font de Sant Francesc, uns quants graons més avall passem a frec de la font de la Mitja Lluna que ens queda a l'esquerra i tot seguit anem a parar a un passeig planer que fem a l'esquerra. Una cinquantena de metres després deixem l'edifici dels serveis a la dreta i a continuació som davant de la font de les Sis Fonts. Continuem pel passeig, de seguida deixem el bar a l'esquerra i tan sols uns metres més enllà tenim la font d'en Ventura a l'esquerra, molt a prop de la zona de pícnic.


El conjunt de la font queda aïllat i enlairat respecte del passeig, uns graons de pedra ens hi atansen.

La font està arrambada a un munt de pedres de grans dimensions. El seu frontal queda aixoplugat sota un marc de forma trapezoidal obrat amb llosses de pedra.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador disposada a un metres d'alçada i cau a una pica semicircular de pedra a mig pam del terra.

Al capdamunt de la font hi ha un rètol de plàstic emmarcat en fusta on hi figura el nom de la font.

A la dreta de la font disposem d'un banc per seure.

La presència de diverses fonts en aquest indret de l'Albereda va propiciar la disponibilitat d'aigua i l'assentament del monestir cistercenc de Santes Creus, declarat Monument Històric l'any 1921. El propi monestir va integrar aquest espai com un espai de retir i meditació dels monjos del monestir, així com un punt d'auto-abastament per al propi conreu i consum de plantes medicinals i de generació de fusta per fer el seu mobiliari.

Amb la seva adquisició per part de la Diputació, l'any 1957 va començar la gestió pública d'aquest espai natural, vetllant per cercar una compatibilitat entre aquest ús públic tan important i la conservació dels valors naturals de l'espai, començant per la preservació del gran nombre d'arbres de ribera de gran port, entre ells els àlbers que donen nom a l'indret. S'hi fan importants actuacions de conservació: gestió de l'arbrat, delimitació d'espais d'ús públic, amb restricció de l'accés a algunes zones fràgils on calia conservar la vegetació herbàcia i arbustiva; de neteja i reparació de fonts i de la sèquia de la Comunitat de Regants de Vila-rodona. Dins l'Albareda disposem d'una àmplia zona de lleure, amb moltes taules i barbacoes.