Font de Miramar


Miramar (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3511,1.2290Clica per veure la ubicació.
Alçada:660 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2019


Localitzada dins el bosc, a un centenar de metres al sud-oest en línia recta del petit llogaret de Miramar.


A Miramar hi arribem per una carretera que arrenca al quilòmetre 27,2 de la carretera N-240 que condueix de Valls a Montblanc. El trencall queda a la dreta si anem cap a Montblanc i està assenyalat. Seguint l'estreta carretera durant tres quilòmetres ens durà a l'entrada del poble, on estacionarem el cotxe.


Us recomano fer un tomb pel poble abans de continuar. Miramar és un nucli de població pertanyent a Figuerola del Camp, situat al vessant est de la Serra de Miramar. En l'actualitat s'ha convertit en un nucli gairebé deshabitat, excepció feta de l'estiu, ja que algunes cases s'han adaptat com a segona residència. Hi ha un refugi de muntanya i és un centre d'atracció excursionista. Les cases del poble estan penjades de la muntanya, mirant al mar, d'aquí el seu nom. N'és destacable l'església romànica de Sant Mateu.


Ens situem a l'extrem més occidental del poble, deixem la casa de colònies a la dreta, passem per sota d'una arcada i anem a parar a la carretera. Nosaltres continuem per un ample vial que surt per l'esquerra, en direcció ponent al començament. Trobarem un cartell que ens assenyala la font. De seguida passem a frec del Mas Cayla que ens queda a sota a l'esquerra i encara no un centenar de metres més endavant cal trencar a l'esquerra per unes escales de pedra que ens baixen a la font.


El conjunt de la font està adossada al marge de la muntanya, a redós de dos murs de paredat que formen angle i d'un contrafort a la dreta que delimita un l'espai. Dos esglaons ens permeten baixar al replà trapezoidal i empedrat on s'hi ubica el brollador, amb dos bancs per seure a banda i banda.

La part baixa del frontal està alicatat amb rajoles de ceràmica. Surt l'aigua per la boca d'un cap d'animal de ceràmica si premem una palanca situada al capdavall de la font i cau a una pica rectangular de pedra buidada arran del terra.

Damunt del brollador hi ha un arc adovellat cegat on al seu interior hi tenim un registre metàl·lic que dona accés a la cisterna de captació. El registre està decorat amb un vaixell, el nom de Miramar i una destral de ferro.