Font de les Escanals


Figuerola del Camp (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3707,1.2591Clica per veure la ubicació.
Alçada:515 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2019


Localitzada a mig quilòmetre a ponent de Figuerola del Camp, per sota de la pista forestal que duu a Miramar i al marge dret de la rasa del Torrentet.


Per accedir-hi ens situem a l'extrem occidental del nucli urbà, concretament a la confluència dels carrers de Sant Antoni, de les Portelles i del Solar. Aquí deixem la font del Viudet a l'esquerra i engeguem pel Camí Vell de Miramar, una ampla pista forestal que marxa en direcció ponent. Al cap de només 150 metres rebutgem un brancal a la dreta que torna al poble i escassos 200 metres més enllà trobem a l'esquerra un camí que baixa a una casa. En aquest punt cal estacionar el vehicle i seguir a peu.


Trenquem doncs a l'esquerra, però no per l'ample camí que dóna accés a la propietat, sinó per un corriol que arrenca a la dreta, entre el camí de la casa i la pista. El senderó davalla lleugerament per damunt d'un sòl rocallós, allunyant-nos de la pista. Tan sols un centenar de metres més endavant travessem la rasa del Torrentet alhora que ens adrecem al sud. Escassos 15 metres després som al costat de la font de les Escanals que ens queda a mà dreta.


La font queda a peu de camí, adossada al marge de la muntanya mitjançant una paret transversal de pedra del país lligada.

L'aigua raja a través d'un broc de ferro encastat a la part central i baixa del mur i cau a una pica rectangular arran del terra.

Damunt del brollador hi ha una llosa de pedra escairada amb el nom de la font gravat i també una fulla de figuera que és el senyal parlant propi i tradicional d'aquesta població com a mínim des del 1820 i alhora fa referència al topònim de la localitat.

A banda i banda disposem de dos bancs de pedra per seure arrambats a la paret que els hi fa de respatller.

Per sota de la font, a l'altra banda del camí, hi ha un safareig que s'alimenta del sobrant de la font i al seu costat una petita caseta d'obra amb teulada plana. Sembla ser que aquest espai l'estan condicionant com a petita zona d'esbarjo.