Font de la Salut


Cabra del Camp (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3950,1.2758Clica per veure la ubicació.
Alçada:488 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2019


Es localitza al bell mig del nucli urbà, sota la plaça de la Creu, situada a la confluència del raval de la Creu amb els carrers de la Creu i de Montserrat. La font queda al costat del barranc, unes escales que arrenquen de la mateixa plaça ens hi baixen.


Excel·lent conjunt format per la font i els antics rentadors públics, emplaçat en un espai allargat delimitat per un robust mur de pedra que sustenta la plaça de la Creu i per una barana de fusta que ens protegeix del barranc.

Bon exemple de l'aprofitament de l'aigua als nuclis rurals. Construïda l'any 1878, es feia servir pel regadiu i encara avui dia omple el rentador públic. Havia omplert també el desaparegut rentador dels malalts.

La font està inserida dins el mur que sustenta la plaça, aixoplugada sota una volta de maons. El seu frontal presenta un arc adovellat cegat en relleu i queda endarrerit mig metre respecte la façana. L'aigua raja mitjançant dos brocs de ferro disposats a un pam de distància i omplen un bassal de pedra integrat a la font. Al capdamunt del frontal tenim el nom de la font pintat en lletres de color verd i també l'any de la seva construcció, 1878.

El sobrant de la font es canalitza a través d'un canal obert de pedra que circula a frec del mur principal i enllaça amb un tronc de fusta buidat que alimenta el bonic safareig.

En quan al safareig, la seva meitat queda aixoplugat sota una volta obrada en pedra, és de planta rectangular i presenta les quatre vores amb llosses inclinades per tal de poder esbandir la roba.

Cal destacar un mosaic de rajoles de ceràmica en record a les dones de Cabra que havien rentat al safareig. La poesia és obra de Rosa Maria Canela Balsebre i va ser patrocinat per l'Ajuntament l'any 2006 a iniciativa de l'Associació de Dones.

A l'extrem dret d'aquest conjunt, sota les escales que hi donen accés, hi tenim una altra volta de maons sota la qual podem veure rajar aigua que alimenta directament el torrent.