Font de Sant Galderic o Galdric


Cabra del Camp (Alt Camp )
Coordenades GPS:41.3952,1.2765Clica per veure la ubicació.
Alçada:491 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2019


Emplaçada al bell mig del poble, al costat del número 7 del carrer de la Creu, a una cinquantena de metres de l'església de Santa Maria.


Queda en un racó, dins una terrassa arrecerada per dues tanques de pedra amb un llarg banc de rajola vermella tant llarg com ho és el mur que li fa de respatller.

El seu frontal, de rajola verda, queda endarrerit respecte la façana principal per una fornícula rectangular amb la imatge de Sant Galderic. L'aigua raja per una aixeta de polsador i cau a una pica rectangular de pedra picada que sobresurt una mica i descansa en un pedestal de pedres.

A la dreta de la font queda un racó amb una jardinera i ple de vells estris del camp penjats. També hi podem observar una una poesia escrita per Antoni Bosch i Costa el 1996.

Aquesta font es va construir l'any 1997 i està dedicada a Sant Galderic. Sant Galderic (Vilavella, actual Sant Galderic, 820 - Sant Martí del Canigó 900) fou un camperol conreava les terres d'un altri. Va defensar els drets dels pagesos, protegint-los dels abusos i maltractes dels senyors. La seva festivitat és el 16 d'octubre. És el Sant patró del Rosselló, el Conflent i el Vallespir, de Perpinyà, de Sant Martí del Canigó i de Mirapeis; a més, és patró veritable dels pagesos catalans, fins a la seva substitució per Sant Isidre el Llaurador a partir del segle XVII. Avui, encara és venerat pels pagesos del Pirineu i la Catalunya Nord.