Font de la Ceba


Montblanc (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.3873,1.1531 Clica per veure la ubicació.
Alçada:340 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2019


Es troba als afores de Montblanc pel nord, a la partida de Parellada, a tocar del marge esquerre del riu Francolí i a pocs metres de l'antiga carretera de Lleida.


Hi podem arribar a peu o en bicicleta. És un passeig curt i adaptat que porta a un indret idíl·lic a l'entorn de la vila. La proposta té també l'atractiu de la tornada, que ofereix unes vistes privilegiades de Montblanc.


Ens apropem doncs fora muralles de la vila de Montblanc, al baluard de Santa Anna. Aquí prenem en direcció nord el raval de Santa Anna, al cap de 150 metres travessem el riu Francolí pel Pont Vell, passat el qual trenquem a l'esquerra per un camí planer i arranjat de fa pocs anys que marxa en sentit nord-oest, entre camps de conreu. Una mica més d'un quilòmetre després som davant la font.


Aquesta font dóna nom a un espai natural, tranquil i ombrívol al marge del riu Francolí. Una zona amb pollancres, àlbers i plataners, ideal per anar-hi a berenar una tarda de bon temps.

La font queda inserida en el robust mur transversal de pedra que sustenta les terres, aixoplugada sota un arc de mig punt bastit amb pedra i maons. El seu frontal cec queda endarrerit un metre i sota seu és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'un gruixut broc de pedra. El desguàs està embossat i l'aigua forma un bassal al davant del brollador entorpint l'accés.

Al costat de la font hi tenim una terrassa allargada i un xic enlairada, amb uns esglaons que ens hi atansen. La terrassa està delimitada per un muret que l'envolta i per un bonic banc fet amb rajoles de ceràmica que queda arrambat al mur principal que li fa de respatller. Es conserven els suports de ferro del que havia estat una pèrgola i que avui dia encara ens ombreja durant l'estiu.

Damunt la font hi ha una rajola de ceràmica amb la imatge d'un sant.

Font bastida a primers del segle XX i on fins al mitjans de segle es va mantenir una tradició molt viva a Montblanc d'anar-hi a berenar els estius.