Font d'en Mingo


Breda (Selva )
Coordenades GPS:41.7505,2.5564Clica per veure la ubicació.
Alçada:172 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2019


Emplaçada dins el nucli urbà, al començament de l'antiga carretera de Riells, avui avinguda Mossèn Pere Ribot.


El conjunt de la font és una obra de l'artista de Breda, Mª Teresa Mas.

La font presideix una àmplia terrassa enrajolada en una petita zona enjardinada. El seu mur frontal fa uns dos metres i mig d'amplada per uns tres d'alçada.

La font està formada per tres cossos ben diferenciats: una base de pedra negrosa on se situat el brollador, un cos central alicatat amb rajoles de terrissa, i una part elevada de ferro amb retalls que permeten veure el cel.

El cos central, fet amb la característica terrissa de la vila, representa un mosaic en forma de riera, d'una gran bellesa plàstica realçada per una panoràmica natural al Montseny. A les peces ceràmiques destaquen en relleu pinyes, una ferradura i inclús un petita granoteta.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una mica de ceràmica en forma de petxina.

Al capdamunt del es pot apreciar un poema de Mossèn Pere Ribot (a qui està dedicada la font) que diu així:


"La font d'en Mingo,
té la virtut de l'aigua fresca de la salut.
El goig de l'aigua ve del terreny
del gust de vida i del Montseny.
Dóna coratge no perd alè
perquè és imatge de nostra fe."El terreny va ser cedit a l'Associació de Veïns Vilatans de Breda pels seus propietaris, Rosa Carreras (vídua de Domènec Vives) i el seu fill, Salvador Vives. L'Ajuntament de Breda hi va contribuir amb el cost de tota la zona de jardins i els bancs. La resta de l'obra va ser a càrrec de l'Associació, amb el suport de moltes empreses, entitats i particulars. Al gener de l'any 1993, l'Associació de Veïns Vilatans de Breda fa donació de tot el recinte a l'Ajuntament de la Vila, com a espai d'utilitat pública. La inauguració d'aquesta font va coincidir amb els actes commemoratius del 925é aniversari de la consagració de l'església de Breda i l'homenatge a mossèn Pere Ribot.

L'any 1992 l'Associació de Veïns Vilatans de Breda van arreglar una sèrie de fonts que degut al desús s'havien abandonat. La font d'en Mingo va ser una d'elles. És una de les fonts més importants de les inaugurades per l'Associació de Veïns Vilatans de Breda, tant perquè és d'obra nova, com pel seu elevat cost econòmic.

De la font estant podem gaudir de magnífiques vistes del Montseny, en especial a les postes de sol.

Antigament a la font hi havia uns safareigs públics anomenats d'en Mingo (pel nom de la casa propera), similars al que hi ha uns metres més amunt sota dels horts.